Jönnek a követelések...

2020.11.12. 19:53

Benyújtotta a számlát a BLM a demokratáknak

Levelet írt a szélsőséges tüntetésekért és rombolásokért felelős Black Lives Matter (BLM) társalapítója a demokratáknak. Ebben az áll, hogy mivel segítettek nekik a győzelemben, most kérik a jussukat, ráadásul komoly elvárásaik vannak.

NEW YORK, USA - SEPTEMBER 14: ‘Black Lives Matter’ (BLM) demonstrators gathered at the Grand Central and marched to Times Square after they walked through subways in New York City, United States on September 14, 2020. Tayfun Coskun / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Tayfun Coskun

Patrisse Cullors levelet küldött Joe Bidennek, a megválasztott demokrata elnöknek és alelnökének, Kamala Harrisnek az egész BLM közösség nevében, és gratulált nekik. A BLM társalapítója ezek után azonban nem kertelt tovább, találkozót kért Bidentől és alelnökétől, hogy megbeszéljék, mik a szervezet elvárásai és követelései feléjük – írja a V4NA hírügynökség.

Last night " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Blklivesmatter sent a letter to President elect @JoeBiden and Vice President elect @KamalaHarris – we celebrate the defeat of Trump AND we want to make sure supporting Black lives is at the forefront of this administration. https://t.co/D6TTFxsv1C

— Black Lives Matter (@Blklivesmatter) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 8, 2020

A társalapító szerint a fekete bőrű emberek támogatása nélkül nem sikerült volna győzniük a demokratáknak. Egyenesen azt írta, hogy „a fekete emberek nyerték meg ezt a választást”. Cullors azt is kijelentette, hogy

a BLM mozgalom sokat fektetett bele a választásba, és 60 milliónál is több szavazót értek el.

Patrisse Cullors emlékeztette a politikusokat, hogy mindketten említették az intézményes rasszizmust a kampányukban. Továbbá hogy szintén mindketten megbánásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy korábban hogyan álltak hozzá a fekete bőrű embereket érintő problémákhoz.

Végül azzal zárta levelét a BLM társalapítója, hogy már nagyon várja a találkozót és a közös munkát Bidennel és Harrisszel. Hogy a levelet és a benne említett követeléseket hogyan fogadják majd a demokraták, azt még nem lehet tudni.

Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a BLM mozgalomnak nem lesz elég a demokraták győzelme, egyre több követeléssel fognak előállni. Portlandben a választás éjszakáján a BLM-tüntetők lakóházaknál tüntettek. Egy férfi a verandájáról próbált szót érteni a kiabáló tömeggel, ez azonban nem sikerült.

„Asking for people to be peaceful is white supremacy”

On election night in Portland, hundreds of protesters shut down the streets of SE Portland. They confronted Portlanders at their homes, including a family with a „Biden Harris” sign. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#BLM #antifa https://t.co/DIVMm71ifJ pic.twitter.com/ahmJrGBQtL

A tulajdonos hiába mondta el, hogy ő Bidenre szavazott, és ezért azt kéri a tüntetőktől, hogy ne romboljanak szét semmit, hanem legyenek békések. Azt a választ kapta, hogy senkit nem érdekel a „fehér véleménye”, és egyáltalán mit képzel, hogy meg akarja mondani a fekete bőrű embereknek, hogyan tüntessenek. Végül az hangzott el a tüntetőktől, hogy a békességre vonatkozó kérés az emberek felé valójában a fehér felsőbbrendűséget jelenti.

Borítóképünkön egy BLM-aktivista egy New York-i demonstráción

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában