leépítés

2020.12.21. 06:49

A Karácsony-csomag áldozatai lehetnek az FKF kirúgott dolgozói

Számos körülmény mutat arra, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által bejelentett megszorítási intézkedések következményeképpen küldtek el dolgozókat – többségében egyszerű beosztottakat – az FKF-től. Ez különösen kínos a baloldali városvezetésnek, mivel a főpolgármester azt ígérte, hogy a takarékossági csomagja részeként csak vezetői és politikai pozíciókat szüntetnek meg.

Több sebből is vérzik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) magyarázata az elbocsátott dolgozóikkal kapcsolatban. Bár a cég a Magyar Nemzet kérdésére azt állította, hogy októberben döntöttek a munkavállalók elküldéséről, több kérdés is felmerül ezzel kapcsolatban. Kezdve azzal, hogy a leépítésre november végén került sor, vagyis csak néhány nappal azt követően, hogy Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette a takarékossági csomagja részét képező vállalati összevonásokat. Szintén nagy kapkodásra utal, hogy a cég belső működésére rálátó források elmondása szerint számos dolgozóval csak kirúgásuk napján, munka közben közölték, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájukra.

Életszerűtlen ugyanis, hogy az elbocsátásokról szóló döntés egy hónapot porosodjon a fiókban, mígnem a munkatársakkal az egyik műszak vége felé tudatják, hogy mindössze egy órájuk van összepakolni, és elhagyni az épületet.

Ha bebizonyosodik, hogy az elbocsátásokról Karácsony megszorító csomagjának bejelentése után döntöttek, az különösen kínos lenne a baloldali városvezetés számára, hiszen a főpolgármester azt ígérte: csak vezetői és politikai pozíciókat szüntetnek meg, ám ezzel szemben az FKF-től zömében egyszerű beosztottakat, köztük négy fizikai dolgozót küldtek el.

A lap informátorai szerint például a tartályellátó csoportban dolgozó egyik fiatalembert telefonon, az utcáról hívták vissza azzal, hogy az volt az utolsó munkanapja, és a továbbiakban nem tartanak igényt a szolgálataira. Ráadásul ugyanezt a dolgozót november 12-én beíratták egy OKJ-s tanfolyamra – amit az elbocsátása miatt természetesen abba kellett hagynia, így oklevelet sem kaphatott –, ami szintén felveti a kérdést: ez hogyan történhetett meg, ha előző hónapban már tudott volt, hogy nem maradhat a cégnél.

Bár az FKF tagadja, hogy további elbocsátásokat terveznének, ezt számos fültanú cáfolja, akik arról számoltak be, hogy a tartályellátó csoport vezetője arra intette a munkatársakat: senki nem lehet nyugodt, mivel a jövő év elején – egészen március végéig – újabb dolgozók kerülhetnek lapátra.

Az FKF közlését cáfolja az a lap birtokába került, december elején kelt belső levelezés is, amelyben a főváros vezetése arra szólította fel a cég valamelyik vezető tisztségviselőjét, hogy ne olyan ütemben küldjék el a dolgozókat, hogy az már csoportos leépítésnek minősüljön.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a dél-pesti üzem területéről elbocsátott munkavállalók személyéről az ottani hulladékszállítási üzem vezetője és a tartályellátó csoport vezetője döntöttek november 26-án. Forrásaik arról tájékoztattak, hogy a határozatokat november 27-én adták át, a papírokat a kora délutáni órákban nyomtatták ki az üzem területén, és a fejlécen is a dél-pesti üzem logója szerepel. A felmondóleveleket pedig Demeter István üzemvezető szignózta.

A lap úgy tudja, a kirúgott dolgozók az FKF szakszervezeti vezetőjéhez fordultak segítségért, abból kiindulva, hogy a tagdíjat is havonta vonta tőlük a vállalat. A szakszervezeti bizalmi pár nap türelmi időt és visszahívást ígért a munka nélkül maradt dolgozóknak, amire azonban hiába vártak.

Az egykori munkavállalók nem tudták az érintettet telefonon elérni: először nem vette fel, később pedig már ki sem csengett a hívás.

A dolgozókat az FKF az egyik közösségi oldalon fellelhető szakszervezeti csoportjából is kitiltották.

Az FKF elküldött dolgozói – akik közül egyesek évtizednyi szolgálatot teljesítettek a fővárosi vállalatnál és akik között többgyermekes családanya és cukorbeteg munkatárs is van – rendkívül méltatlannak találták, hogy karácsony előtt váratlanul, egyik pillanatról a másikra mondtak fel nekik, sőt gyakorlatilag kidobták őket a munkahelyükről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában