Ország-világ

2020.12.05. 13:05

Koronavírus: újabb szakmai csoport célzott tesztje kezdődik meg hétfőtől

A területi közigazgatásban dolgozók tesztelésével folytatódik az országos célzott csoportos tesztelés a jövő héten. A tesztelésekben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat – közölte szombaton a Miniszterelnökség.

A közleményben emlékeztettek arra: 2020. november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést a kormány, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásrendekben, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.

Az Operatív Törzs a bölcsődékben, óvodákban, nevelési oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben két hete zajló antigén gyorstesztekkel végrehajtott tesztelési folyamat tapasztalatai alapján ezekben a szakmacsoportokban felmérte az átfertőzöttség mértékét, orvos- és egyészségtudományi képzésben résztvevő egyetemisták bevonásával a tesztelők két alkalommal kiszűrték a pozitív eseteket a vírus terjedésének csökkentése érdekében.

A kéthetes tesztelés soha nem látott szakmai és koordinációs együttműködés eredményeként jött létre, amelyben egyetemi hallgatók, kormányhivatalok és számos támogató társszervezet vesz részt – ismertette a Miniszterelnökség közleményében.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az iskolai teszteléseket követően az Operatív Törzs tovább elemzi az első és második heti adatokat, és később dönt arról, hogy ezekben a szakmacsoportokban lesz-e újabb tesztelés a későbbiekben.

A szociális otthonokban, ahol az elmúlt heti tesztelések eredményei alapján a fertőzöttek aránya magasabb (országosan 3,7%) mint más szakmacsoportoknál, a kormányhivatalok továbbra is biztosítják a tesztelés lehetőségét az intézmények számára. Az egészségügyi alapellátásban és járóbeteg szakellátásban a kormányhivatalok ugyanígy továbbra is heti rendszerességgel biztosítják a szükséges tesztmennyiségét.

Ezek az intézmények ugyanis rendelkeznek megfelelő szakmai képzettségű humánerőforrással a tesztelés elvégzésére.

Az Operatív Törzs döntött arról is, hogy jövő héten az ügyfelekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő területi közigazgatási dolgozók csoportos tesztelését végzik el. A bölcsődékben, óvodákban, nevelési oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben végzett tesztelések tapasztalatai alapján a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban is minden dolgozót letesztelnek, aki ezt kéri és aláveti magát a tesztelésnek.

Ahogy korábban is, a tesztelés a most kijelölt szakmacsoportnál is önkéntes és ingyenes

− emelte ki a Miniszterelnökség.

Az Operatív Törzs a tesztelési folyamat tapasztalatait folyamatosan értékeli, elemzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában