Ország-világ

2021.01.08. 06:04

Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, ám az elhárította – adta hírül az AP amerikai hírügynökség egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

Washington, 2021. január 7. Rendõr fegyvert szegez földön fekvõ emberekre az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. január 6-án. Korábban Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört a Capitoliumba. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen hivatalosan is véglegesítették volna a demokrata párti jelölt, Joe Biden gyõzelmét az elnökválasztáson. Az ülést néhány órával késõbb folytatták. MTI/AP/Andrew Harnik

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Harnik

A Pentagon konkrétan azt kérdezte a Capitolium rendőrségétől, hogy szüksége van-e a nemzeti gárda támogatására, a válasz azonban nemleges volt. A kongresszusi épületet és a képviselőket, továbbá munkatársaikat védő őrség csupán tüntetésre készült fel, nem pedig zendülésre – mondták az AP-nek forrásai.

Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke, Steven Sund január 16-i hatállyal a kongresszus épületének szerdai ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt – adta hírül pénteken az AP.

Az amerikai hírügynökség értesülése szerint Sund már megírta lemondólevelét. A lépésre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta, hogy Sund lemondjon.

Szerda este Donald Trump elnök több száz híve erővel behatolt a Capitolium épületébe, és végül – mégis – a nemzeti gárda segítségével csak több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az összetűzésben négy ember életét vesztette. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást. Egyelőre nem tudni, hogy szerdán hányan voltak szolgálatban a Capitolium rendőrségének 2300 embere közül. A testület tagjai igen jól képzettek tömegrendezvények biztosításában is.

Az AP megjegyzi, hogy a „kongresszusi” rendőrség annak ellenére utasította el a Pentagon felajánlását, hogy hetek óta voltak jelek, melyek előrevetítették, hogy január 6-án, Joe Biden leendő elnök kongresszusi szavazatainak megerősítésekor erőszakba torkolhatnak az események.

A Fehér Ház egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát

A Fehér Ház egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát, a törvénysértőket pedig felelősségre kell vonni – közölte Kayleigh McEnany, Donald Trump amerikai elnök szóvivője.

„A lehető leghatározottabban elítéljük (a történteket), mi, az elnök és adminisztrációja. Elfogadhatatlan, ami történt, és a törvény megszegőit a törvény teljes erejével felelősségre kell vonni. Akik a Fehérházban dolgoznak, azon munkálkodnak, hogy biztosítsák a hatalom zökkenőmentes átadását. Most annak van az ideje, hogy Amerika ismét eggyé váljon” – mondta a szóvivő a sajtótájékoztatón.

Borítókép: Rendőr fegyvert szegez földön fekvő emberekre az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. január 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában