Járvány

2021.03.16. 13:25

Hatékonynak tartja az AstraZeneca vakcinát az Orvosok Világszövetségének elnöke

Ulrich Montgomery szerint hiba volt, hogy több ország átmenetileg leállította az oltásokat a vakcinával.

Az Orvosok Világszövetségének elnöke, Ulrich Montgomery szerint hiba volt, hogy több európai ország átmenetileg leállította az oltásokat az Astra Zeneca vakcinájával. Vasárnap Venezuela, kedden pedig Svédország és Lettország is nemet mondott a brit–svéd fejlesztésű oltóanyagra, miközben Ausztriában, Magyarországon és Ausztráliában továbbra is eredményesen használják – írja a hirado.hu.

Ulrich Montgomery szerint téves összkép kialakulásához vezethet az, hogy egyes európai államok leállították az oltásokat a 60 év fölöttiek körében az AstraZeneca vakcinájával.

„Az, hogy az emberek trombózist és tüdőembóliát szenvednek, nem feltétlenül függ össze a koronavírus elleni oltással vagy az oltóanyaggal” – hangoztatta az Orvosok Világszövetségének vezetője a német sajtónak adott interjúban.

Montgomery hangsúlyozta: a nemzetközi vizsgálatok szerint a trombózis (érelzáródás) gyakorisága körülbelül azonos volt a placebocsoportban és a koronavírus elleni oltóanyaggal kezelt csoportban. A főorvos ugyanakkor üdvözölte, hogy az érintett országok alaposan megvizsgálják az egyes eseteket.

„Sajnos az a helyzet, hogy egy valóban jó és hatékony vakcina ellen zajló hecckampány és az oltások felfüggesztése miatt sok országban bedőlnek a téves híreknek” – jelentette ki a nemzetközi orvosszövetség elnöke.

A hétvégén számos európai ország, köztük Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is felfüggesztette a vakcinázást az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd gyógyszergyár termékével. Vasárnap Venezuela sem engedélyezte az AstraZeneca vakcina használatát, kedden pedig Svédország és Lettország is jelezte, hogy nem oltanak a vakcinával, miközben számos országban – köztük Ausztriában, Magyarországon vagy Ausztráliában – hatékonynak bizonyult az oltás a 60 év fölöttiek körében.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön rendkívüli ülésen értékeli az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos új információkat. A gyógyszerbiztonsági bizottság „nagyon kevés esetben” vizsgálja a trombózis előfordulását – közölte az EMA. Az ügynökség szóvivője azt is jelezte, továbbra is meg vannak győződve arról, hogy az oltóanyag sokkal több előnnyel jár a koronavírus-fertőzés megelőzésében, mint amekkora a mellékhatások vagy a halálos kimenetelű esetek kockázata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában