Egészség

2021.03.10. 11:28

Kásler Miklós: fontos a vastagbélszűrés a rák megelőzéséhez

Több százezer 50 és 70 év közötti lakos kapott behívót vastagbélszűrésre, ami a rák megelőzéséhez fontos vizsgálat.

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az Egészséges Budapest Program koronavírus elleni védekezést támogató eszközbeszerzéseirõl tartott online sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. január 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A daganatos betegségek időben történő felismerése életeket menthet.

Hazánkban a vastagbéldaganat a második leggyakoribb, mindkét nemet érintő daganattípus, amely évente körülbelül tízezer ember megbetegedését és ötezer honfitársunk elvesztését okozza

– írta Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Facebookon közzétett szerdai bejegyzésében, amelyet a vastagbélszűrés hónapja kapcsán tett közzé. A tárcavezető közölte, hogy több százezer 50–70 év közötti honfitársunk szűrésre történő invitálása megtörtént. Mint írta, a programban eddig részt vevő honfitársaink körében több ezer rákmegelőző, 670 fő esetében pedig rosszindulatú elváltozást találtak.

– A 738 ezer érintetettnek azonban eddig csupán 30 százaléka élt a szűrés lehetőségével, ezért orvos-miniszterként és onkológusként is arra biztatok minden érintettet, hogy éljen a program által kínált lehetőséggel.

A programban eddig részt vevők körében több ezer rákmegelőző, 670 fő esetében pedig rosszindulatú elváltozást találtak – fejtette ki a miniszter.

 

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában