katonai puccs

2021.04.05. 14:46

Húsvéti tojásokra írt üzenetekkel tiltakoztak a tüntetők Mianmarban

Húsvéti tojásokra írt üzenetekkel tiltakoztak vasárnap a hadsereg hatalomátvétele ellen Rangunban, több kép, köztük a junta központi döntéshozó testületét vezető Min Aung Hlaing tábornok lemondását követelő felirat a közösségi médiára is felkerült.

– A húsvét a jövőről szól, Mianmar népére pedig ragyogó jövő vár egy föderális demokráciában – áll a hadsereg hatalomátvétele során feloszlatott civil kormány egyik keresztény tagjának közleményében.

– Jézus feltámadt – halleluja! Mianmar is feltámad! – jelentette ki Twitter-üzenetében Charles Bo bíboros, a mianmari katolikus egyház legmagasabb rangú főpapja.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg február elején vette át a hatalmat, azóta szinte folyamatosak a tüntetések, a hatóság pedig éles lőszert is bevet a tiltakozók ellen. A mianmari Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) szerint

szombat estig 557 ember vesztette életét, 2658-an pedig őrizetben vannak,

köztük azok is, aki a múlt héten a CNN hírtelevízió munkatársainak nyilatkoztak. Az állami média péntek este arról adott hírt, hogy

a hatóságok vádat emeltek a televízió, a közösségi média és a sajtó 18 prominens képviselője ellen

azon a címen, hogy lázadásra és parancsmegtagadásra szólították fel a katonákat. Többen, köztük egy ismert blogger elrejtőztek a hatóságok elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában