vitás kérdések

2021.05.07. 19:08

A 2016-os migrációs megállapodásról tárgyalt az EU Ankarában

Az Európai Unió és Törökország által 2016 márciusában aláírt migrációs megállapodásról tárgyalt pénteken Ankarában Ylva Johansson, az Európai Bizottság (EB) belügyekért felelős tagja és Fuat Oktay török alelnök – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az Anadolu kiemelte, hogy a két politikus az egyezmény több pontját illetően egyeztetéseket folytatott, köztük a vámunió fejlesztésének, a török állampolgárok schengeni vízummentességének, a terrorizmus elleni harcnak a kérdéséről, valamint a migrációról.

A hírügynökség beszámolója szerint Oktay a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy

Törökország a migrációs válsággal kapcsolatos minden kötelezettségét teljesítette.

A török alelnök a találkozón ugyanakkor azon véleményének is hangot adott, hogy az EU a migránsokra összpontosítva a paktum fő pontjait figyelmen kívül hagyta – áll a jelentésben.

Az EB belügyekért felelős tagja a nap folyamán előzőleg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, továbbá Süleyman Soylu török belügyminiszterrel is eszmecserét folytatott. Cavusoglu a tárgyalást követően a Twitter-fiókján azt írta: Ankara fontosnak tartja, hogy fenntartsa Brüsszellel a pozitív napirendet. A török diplomácia vezetője egyúttal hangsúlyozta, hogy

konkrét lépéseket várnak az uniótól a migráció, a vízummentesség és a terrorizmus elleni harc terén.

Ezzel párhuzamosan Johansson az egyik pénteki Twitter-bejegyzésében azt húzta alá, hogy az Európai Unió és Törökország folytatni fogja a párbeszédet „az aggodalomra okot adó területek” kapcsán. Brüsszel különösen a jogállamiság, az alapvető jogok, a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a politikai pártok és a média ellen irányított támadások miatt táplál aggodalmakat Törökországgal szemben.

Vezető európai uniós politikus legutóbb április 6-án járt a török fővárosban. Akkor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az államfői palotában járt, Recep Tayyip Erdogan török elnöknél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában