Ország-világ

2021.05.28. 07:41

Az alaptörvény eltörlését célzó ellenzéki vágyálom ellentétes a jogbiztonsággal

A baloldal terve a jogrendszer átalakításáról ellentétes a demokrácia alapvető értékeivel, továbbá jogi és erkölcsi kérdéseket is felvet.

– A lázadók sem mondták meg a Halálcsillag lakóinak, hogy azon hol van a gyenge pont. (...) Azért nem kell minden tervünket a Fidesz orrára kötni – válaszolta a Star Wars-történetet saját bevallása szerint jól ismerő Karácsony Gergely a Magyar Hang hetilapnak adott interjújában arra a kérdésre, hogyan lehet kétharmad nélkül visszacsinálni a kétharmadba öntött jogszabályokat. A főpolgármesterrel ellentétben Kis János filozófus, az SZDSZ egykori elnöke nyíltan beszélt arról, hogy milyen lehetőségei vannak a baloldalnak egy új alkotmány elfogadására még abban az esetben is, ha nem rendelkeznek az ehhez szükséges többséggel. Kis szerint egy semmisségi törvény elfogadásával egy baloldali többségű, de kétharmaddal nem rendelkező parlament hatályon kívül helyezhetné az alaptörvényt. (Később Kis már árnyalta a véleményét, és legutóbb arról értekezett: nem lehet feles törvénnyel alkotmányt elfogadni, ez elvi okokból volna kifogásolható, másrészt az alkotmány tartósságát is kétségessé tenné.)

– Az eszmefuttatásban a filozófus maga is bevallja, hogy az alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket a hatályos eljárási szabályok csak kétharmados többséggel engedik „eltörölni”. Jogi szempontból ez a publikáció egyetlen értékelhető mondata

– mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász megjegyezte: jogilag és erkölcsileg egyaránt aggasztó, hogy Kis az írásában nyíltan a hatályos jogszabályok megsértésére buzdít, azt pedig a szerző is elismeri, hogy a balliberális konglomerátumnak nincs érdemi esélye az alaptörvény, illetve a minősített többséget igénylő jogszabályok módosításához szükséges parlamenti többség megszerzésére.

– Nem ez az első eset, hogy a baloldalon a jogrendszer átalakításáról szólnak, ugyanis politikusok, gyakorló jogászok és újságírók is jogszabálysértő eszközökkel akarják a saját maguk igényeire formálni a magyar demokráciát és a jogállami berendezkedést

– hangsúlyozta a szakértő, aki hozzátette: ezekben a megoldási javaslatokban az a közös metszéspont, hogy egy demokráciában mindegyik megvalósíthatatlan, ugyanis az alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket csak és kizárólag kétharmados parlamenti többség birtokában lehet módosítani.

Az egyszerű többséggel történő alkotmányozás, valamint közjogi tisztviselők leváltásával kapcsolatban a Századvég munkatársa kiemelte: a baloldal ezen vágyálma ellentétes a jogbiztonság, a bizalomvédelem, a törvényesség, a hatalommegosztás és a demokrácia alapvető értékeivel. Utóbbi kívánalom nem több mint színtiszta kommunista logika.

– Mindent összevetve, a magyar baloldaltól nem újdonság, hogy a kommunikációjukban, sőt általában véve a politikájuk során anarchista eszközökkel apellálnak. Ezt a kétes politikai magatartást az utóbbi időkben magasabb fokozatra tekerték, és kommunikációs hadjáratot hirdettek az alapvető jogi és morális értékek felszámolására. Azt láthatjuk tehát, hogy az önmagukat demokratikusnak nevező balliberális politikusok és szakértők permanensen a nyilvánosság előtt tervezgetik azt, hogy miként rúgnák fel a jogállam és a demokrácia alapvető szabályait, amire már választási kampányt építettek fel

– tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában