Ország-világ

2021.05.08. 14:55

Karácsony Gergely nem képes önállóan tárgyalni a nemzetközi porondon

Budapest főpolgármestere csak tolmács segítségével tudott interjút adni az angol lapnak.

„Egy uniós ország nem engedheti meg magának, hogy olyan miniszterelnöke legyen, aki nem beszél angolul. Aki tolmács nélkül nem tud tárgyalni, érvelni, közvetlenül más államok vezetőivel, olyankor, amikor minden szónak jelentősége van” – írta Fürjes Balázs, a főváros agglomerációs fejlesztéséért felelős államtitkára " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-bejegyzésében, miután kiderült, hogy Karácsony Gergely (PM) főpolgármester tolmács segítségével adott interjút a The Economist nevű angol lapnak.

Az államtitkár szerint amíg a külföldi lap Orbán Viktor kihívójaként mutatta be Karácsonyt, és arra törekedtek, hogy a miniszterelnök és a főpolgármester közötti különbségeket mutassák be, elfelejtették kiemelni azt a fontos különbséget, hogy a főpolgármesterrel ellentétben Orbán Viktornak nem kell tolmács – szemlézte Fürjes bejegyzését a Magyar Nemzet.

Jól beszél angolul, és magabiztosan kommunikál azokon a nemzetközi tárgyalásokon, ahol egy-egy kifejezés árnyalatbeli jelentéskülönbsége is döntő lehet. Fürjes arra is kitért, hogy Karácsony Gergely megszégyenítően beszélt a miniszterelnökről, amikor a kettőjük közötti lényeges különbségre példaként azt mondta: „Ő alacsony és kövér, én magas vagyok és vékony.”

„A főpolgármester az angol lapnak lenézően nyilatkozott azokról, akik nem úgy néznek ki, mint ő. Azokról, akik nem magasak és vékonyak”

– írta Fürjes Balázs.

Az államtitkár bejegyzésében rámutatott, hogy az úgynevezett body shaming, vagyis az aktuális divatnak nem megfelelő testalkata miatt mások megszégyenítése a liberálisok körében elfogadhatatlan cselekedet, a főpolgármester mégis erre ragadtatta magát. „Karácsony Gergely azóta kénytelen volt bocsánatot kérni a megjegyzésért. Kicsúszott a száján. Előfordul. Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél” – írta Fürjes Balázs, aki hangsúlyozta:

„a legnagyobb probléma mégis az, hogy a lassan miniszterelnök-jelöltnek is bejelentkező főpolgármester egy világváros vezetőjeként nem tud szót érteni másokkal a nemzetközi találkozókon és konferenciákon”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában