Ország-világ

2021.05.30. 07:51

Megdöbbentő felvételek kerültek elő a Hableány katasztrófáról (videó)

Megdöbbentő videón látható a Hableány katasztrófája, amit a nyomozás lezárásakor a BRFK állított össze, és amelyen a dél-koreia utasok beszállásától az ütközésen és a Hableány kiemelésén át a vízbe esettek utáni kutatásig minden látható, amit felvettek a Margit híd, környéke és a Viking Sigyn kamerái.

Budapest, 2019. június 11. A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Két éve, 2019. május 29-én, 21 óra 5 perckor, sugárzott az elsüllyedt Hableány AIS (Automatic Identification System) jeladó készüléke utoljára pozícióadatokat. A hegymenetben hajózó Hableány nevű magyar rendezvényhajót utolérte a szabálytalanul előző, szintén hegymenetben hajózó MV Viking Sigyn nevű svájci szállodahajó, és legázolta azt. A Hableány felborult és mindössze hét másodperc alatt hullámsírba merült. A szerencsétlenül járt hajón a baleset időpontjában 35 ember volt, közülük hét embert emeltek ki élve a vízből; 27 dél-koreai turista és a két magyar hajózó, a kapitány és a matróz életét vesztette, egy dél-koreai, 41 éves nő eltűnt. A dél-koreai áldozatok közül a legfiatalabb egy hatéves kislány volt, a legidősebb egy 71 éves nagymama – idézi fel a történteket a Magyar Nemzet.

A rendőrség a nyomozás lezárásakor videón foglalta össze a történteket, amelyen az utasok beszállásától, az ütközés pillanatai és a Hableány kiemelésén át az eltűntek utáni kutatásig minden látható.

A dél-koreai utasok szakadó esőben szálltak be 2019. május 29-én este a Hableányba; 15 perc múlva többségük halott volt
Fotó: BRFK

A Margit híd és környékének térfigyelő kamerái rögzítették magát az ütközést is. A felvételeken jól látható, amikor a híd pesti oldalánál felfelé hajózva a Viking Sigyn utoléri a Hableányt, majd a középső hídnyílásba behajózva maga alá gyűri azt. A videóból kivágott felvételen jól látszik, ahogy a szállodahajó orra alá kerül a magyar hajó és eltűnnek a Hableány jelzőfényei, ahogy a hajó hullámsírba merül.

A katasztrófa pillanata. A Viking Sigyn utolérte a Hableányt és maga alá gyűrte. A magyar hajó azonnal elsüllyedt. A bekarikázott részen a már süllyedő Hableány fedélzeti jelzőfényei látszanak
Fotó: BRFK

A Viking Sigyn nem állt meg, csak nyolcvan méter megtétele után, aztán némi várakozás után visszatolatott a vízben sodródó testek és roncsok közé.

A Viking Sigyn fedélzetésről készült felvételen bekarikázva három a Dunában sodródó ember látható
Fotó: BRFK

A szállodahajó felső fedélzetén, az orrtaton álló amerikai turisták a Parlamentet fotózták, majd a Margit hídhoz érve tőlük karnyújtásnyira látták hullámsírba merülni a Hableányt, és még az életük utolsó pillanatait megélő áldozatok szemébe is belenéztek. Idézünk hármójuk tanúvallomásából.

Katherine B. G. a hajó elején, jobb oldalon fotózott. Egyszer csak feltűnt a látóterében a Hableány. Tanúvallomásából:

„… láttam, hogy annyira közel van, hogy össze fogunk ütközni. […] A Viking a kis hajó hátsó részét ütötte meg […], oldalára borult és nagyon gyorsan elmerült […], a másik hajón láttam, hogy emberek integetnek […], kiabáltak.”

Sana U. látva a rohamosan közeledő Hab­leányt, azt hitte, összeütköznek, majd a másik hajó lepattan a Sigynről. Tanúvallomásából:

„A kis hajó nekiütközött a mi hajónk jobb oldalának […] oldalra billent, aztán azonnal a nagy hajó alá került […] sikítottam, és hátrarohantam a kapitányért, aki jött előre és megnézte, hogy tényleg történt-e valami”

Pamela P. A. az ütközés utáni pillanatokról úgy fogalmazott tanúvallomásában:

„A kis hajó (az ütközés következtében) befordult a nagy hajó elé, majd a jobb oldalára fordult és elsüllyedt. A kis hajó a nagy hajó bal oldalán jött fel a vízfelszínre, néhány embert láttam a vízben. […] Ők ekkor még életben voltak […], mentőmellényeket dobtak be nekik […], a hajó (a Hableány) a jobb oldalára fordult, az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem.”

A kapitány kikapcsolta a radart

Felrúghatta a védekezési taktikát a legutóbbi tárgyalási napon, csütörtökön Jurij Csaplinszkij, miután hozzászólásra jelentkezett az egyik tanú után. A Hableány sétahajó elsüllyesztésével vádolt ukrán hajóskapitány a katasztrófa idején tapasztalt időjárási és látási viszonyokhoz fűzött megjegyzést. „Jók voltak a látási viszonyok. Nem volt bekapcsolva a radar. Szabad szemmel vezettem a hajót, meghajózva a híd 60 méteres pillérközét” – mondta ukránul, majd leült. A sértetti képviselők egyfajta beismerésnek tartják a vádlotti hozzászólást. A vádirat szerint Csaplinszkij az általa kormányzott Viking Sigynnel azért küldte hullámsírba a Hableányt, mert az ütközés előtt öt hosszú percig nem figyelt. Maga a kapitány a perben azt állítja: nem látta az előtte, jobbra haladó magyar hajót. Az eddig lejátszott, a Sigyn utasai által az orrfedélzetről készített videofelvételeken azonban jól látható a Hableány, sőt az is, hogy egyre közelít hozzá a szállodahajó, és hallatszik az utasok sikítása, és a kiabálások, hogy el fogják gázolni a kisebb hajót. Maga is az ütközés és a hét másodperces haláltusa is pontosan látszik.

 

Borítókép: A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában