politika

2021.05.05. 07:27

Netanjahu nem tudott kormányt alakítani

Benjámin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani a kedd éjfélkor lejáró határidőig – jelentették hírügynökségek.

Emiatt tizenkét év után ellenzékbe kerülhet az izraeli miniszterelnök vezette jobboldali Likud párt, ha az erősen megosztott Netanjahu-ellenes tábornak a következő hetekben sikerül a Likud nélkül koalíciós kormányt felállítania.

Netanjahu a március 23-ai, két éven belül negyedik parlamenti választások után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal, majd négy héttel ezelőtti felkérése óta hivatalosan is megpróbálta tető alá hozni újabb koalícióját, de kedd éjfélig, a 28 napos kormányalakítási megbízás határidejének lejártáig ez nem sikerült.

Ha senki sem lesz képes negyedszer sem a kormány megalakítására, akkor ismét, ötödször is választásokat írnak ki Izraelben, várhatóan ősz elejére.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint Reuven Rivlin államelnök csak szerdán dönt az újabb kormányalakítási megbízásról, és valószínűleg Jaír Lapidot, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista párt vezetőjét nevezi meg miniszterelnök-jelöltnek.

Ha Lapidnak sem sikerül a kabinet felállítása, akkor az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad Netanjahuval az élén a parlamenti választásokig, illetve az új kabinet megalakulásáig.

Ebben az esetben a 71 éves Netanjahu az átmeneti kormány vezetőjeként állna a bíróság előtt korrupciós perében, és elvileg esélye lehetne rá, hogy ősszel az ötödik választáson többséget szerezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában