előzetes eljárás

2021.05.13. 20:28

Pénteken dönt a vizsgálóbíró Salvini ügyében

Olaszországban nagy várakozás előzi meg a szicíliai Catania bíróságának pénteki döntését a Matteo Salvini volt belügyminiszter ellen indított perben.

A vizsgálóbírónak az előzetes eljárásban arról kell döntenie, hogy megalapozottnak tartja-e a vádemelést a politikussal szemben. Salvini azért áll bíróság elé, mert 2019 nyarán öt napig nem engedte a Gregoretti nevű hadihajón Szicíliába érkezett illegális bevándorlók partraszállását.

Nunzio Sarpietro bírónak két lehetősége van, vagy elveti a volt belügyminiszterrel szembeni vádemelést, vagy tárgyalásra bocsátja. Matteo Salvini közösségi oldalán csütörtökön bejelentette, hogy másnap reggel ismét a szicíliai bíróságon lesz.

„Szerintetek megérdemlem, hogy bíróság elé állítsanak 15 év börtönnel járó +túszejtésért+, mivel megvédtem Olaszország határait a kikötésektől, és felébresztettem Európát?” – kérdezte a Liga politikusa a Twitteren.

Matteo Salvinivel szemben hivatali hatalommal való visszaélés, az érintett bevándorlók személyi szabadságának korlátozása és a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat, de vádemelést az illetékes ügyészség nem kezdeményezett. Salvini bíróság elé állítását a migránsokat képviselő civilszervezetek szorgalmazzák.

A több mint fél évig tartó előzetes eljárás során a bíró többek között meghallgatta a volt kormányfőt, Giuseppe Contét, az akkori és jelenlegi külügyminisztert, Luigi Di Maiót, valamint a jelenlegi belügyminisztert, Luciana Lamorgesét. A bíró arra keresett választ, hogy a migránscsoportok érkezésekor milyen gyakorlatot követett a Conte-kormány, ki döntött a bevándorlók kikötésének feltételeiről.

Matteo Salvini többször hangsúlyozta, hogy a „migránshajók” feltartóztatásáról a kormánnyal közösen hozta meg döntéseit, Róma pedig az Európai Bizottsággal egyeztetett.

Matteo Salvini védelme csütörtökön nyilvánosságra hozta a bíróságra benyújtott ötvenoldalas feljegyzést, amely a mindenkori kormány migrációs intézkedéseit igyekszik tisztázni. A dokumentum szerint belügyminiszterként Salvini azt a mechanizmust követte, amelyet utódja, Luciana Lamorgese is alkalmazott más, migránsokkal érkező hajók feltartóztatásakor.

A szintén 2019 nyarán feltartóztatott spanyol civilhajó, az Open Arms esetében a szicíliai Palermóban lefolytatott előzetes bírósági eljárás már április 17-én lezárult. A vizsgálóbíró megalapozottnak tartotta Matteo Salvini bíróság elé állítását, a tárgyalás szeptemberben kezdődik.

Különbséget jelent a két ügy között, hogy az Open Arms esetében az illetékes ügyészség vádemelést kérelmezett, és az előzetes eljárás sokkal gyorsabban, tanúk meghallgatása nélkül zajlott le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában