illegális migráció

2021.05.09. 18:12

Több mint ezerkétszáz migráns kötött ki egy nap alatt Lampedusán

Több mint ezerkétszáz illegális bevándorló érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetre vasárnap kilenc különböző hajóval és csónakkal – közölte Salvatore Martello lampedusai polgármester a hírügynökségekkel.

A parti őrség információi szerint hét hullámban érkeztek a csónakok. Utolsóként egy tízméteres facsónaknak siettek a segítségére a partoktól két mérföldre: 97, különböző afrikai országból származó férfi volt a fedélzeten. Egy halászhajón 398-an érkeztek, köztük nők és gyerekek.

Egy húszméteres motoros csónak Líbiából kelt át a tengeren, a 109 ember közép-afrikai országokból származik. Egy húszfős csoport egy hat méter hosszú csónakkal Tunéziából indult útra, mindannyian gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak, egy férfit kivéve, aki Maliból származik.

Lampedusa partjain a vasárnapra virradó óráktól kezdve kilenc vízi járművel több mint 1200-an érkeztek.

Mindannyiukat a sziget regisztrációs központjában helyezték el, amelyet alig kétszáz főre terveztek.

Egy héttel ezelőtt, a hétvégén kevesebb mint ezren kötöttek ki a dél-olaszországi szigeten. Azóta máshova szállították a bevándorlókat, de a migránstábor most ismét megtelt. Május első hétvégéjén a polgármester, Salvatore Martello kijelentette, hogy „újranyílt a líbiai migrációs folyosó, amely felváltotta a korábbi tunéziai útvonalat”.

– Minden jel arra utal, hogy nyáron tömeges migrációs hullám várható

– vélte Lampedusa első embere.

Salvatore Martello most hozzátette, hogy beszélt Luciana Lamorgese belügyminiszterrel, akinek ígérete szerint az újonnan érkezőket karanténhajókon helyezik el.

– Senki sem beszélhet meglepetésről, mivel a jelenlegi migrációs helyzet előre várható volt – jegyezte meg a polgármester.

Tavaly augusztusban Lampedusa lakossága sztrájkkal és a kikötő lezárásával tiltakozott az akkori Conte-kormány migrációs politikájával szemben.

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga párt vezetője sürgős egyeztetést kért a miniszterelnök Mario Draghitól.

– Miközben több millió olasz küzd nehézségekkel a járvány okozta válság miatt, nem figyelhetünk a több ezer illegális bevándorlóra – hangoztatta Salvini.

A Liga belügyi államtitkára, Nicola Molteni azonnali megoldást sürgetett a „néma” Európai Uniótól.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni közösségi oldalán hajóblokád felállítását szorgalmazta az

„embercsempészek és a migrációpárti, a bevándorlók tragédiáján spekuláló nem kormányzati szervezetek leállítására”.

Az év eleje óta mintegy 12 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, több mint duplája az egy évvel korábbi kevesebb mint ötezernek. Az illegális migrációt a jó időjárás visszatérése, valamint a járványügyi korlátozások fokozatos oldása indította újra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában