Ország-világ

2021.06.08. 06:06

A baloldal nem akar újabb kartelltársakat

Bár a cél most is egyértelműen a jobboldal gyengítése lenne, a hat baloldali párt alkotta kartell abban érdekelt, hogy ne osztódjon tovább a torta, így ők nem akarnak újabb kartelltársakat – mondta Kiszelly Zoltán arról, hogy a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt is bejelentkezett az előválasztásra, és nem kizárt, hogy lesznek még hozzájuk hasonlók. A Századvég politikai elemzések központjának igazgatója megerősítette: bárkire is szavaznak a baloldali szimpatizánsok az előválasztáson, Gyurcsány Ferencet kapják meg.

Négyévente a választásokkor rendre előkerülnek a panoptikumból az MDF- és SZDSZ-árvák, akik az önéletrajzuk korábbi szakaszával házalnak, hogy bekerülhessenek a parlamentbe. Azt gondolják, hogy van egy olyan mérsékelt, jobboldali szavazóközönség, amely esetleg leválasztható a Fideszről. Mivel őket a baloldali, globalista politikusok nem tudják megszólítani, a politikai árvák jelentkeznek erre a feladatra – mondta Kiszelly Zoltán a Magyar Nemzetnek arról, hogy a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt is bejelentkezett a baloldali előválasztásra.

Míg Pálinkás miniszterelnök-jelölt lenne, a Vállalkozók Országos Szövetségének egykori elnöke, korábban MDF-es képviselő, Palotás János egyéniben méretné meg magát.

A Századvég politikai elemzések központjának igazgatója ugyanakkor hangsúlyozta: egyszer volt Budán kutyavásár, ez a mutatvány 2002-ben a Centrum Pártnak jött össze valamelyest, amikor is Kupa Mihályék közel négy százalékot szereztek. „Ez ugyan kevés a parlamentbe jutáshoz, arra viszont elegendő volt, hogy az eredményt a jobboldal számára kedvezőtlenül befolyásolják, nem utolsósorban pedig, hogy az állami párttámogatást négy éven keresztül igénybe vehessék” – mondta Kiszelly Zoltán.

Szerinte a cél most is egyértelműen a jobboldal gyengítése lenne, ám az ilyen kísérletek 2010 óta kudarcba fulladtak, mivel a Fidesz eredményesen köti le a jobboldali szavazók túlnyomó többségét.

Bár a politológus fenntartotta, hogy az ellenzéki szimpatizánsok bárkire is – így akár Pálinkásékra – szavaznak majd az előválasztáson, akkor is Gyurcsány Ferencet kapják meg, szerinte az Új Világ Néppárt bejelentkezésre inkább a baloldalnak jelent terhet.

„Mindez ugyanis azt jelenti, hogy újra kellene nyitni a hatpárti megállapodást és az eddig kötött háttéralkukat. A később jövő kisebb alakulatok a baloldal által elfogadott etikai kódex alapján joggal tűzhetik ki azt a célt, hogy az előválasztás során öt befutó helyet szerezzenek és így frakciót alakíthassanak. Ez viszont a hatoknak nem érdeke” – mondta Kiszelly.

Mint fogalmazott: nagyon komoly meccs lesz, hogy Gyurcsányék miként ütik ki a későn jövőket, a körön kívülieket, hiszen azt nem vallhatják be nyilvánosan, hogy a Pálinkásék vagy akár a Márki-Zay Péterék által szerzett szavazatokra szükségük van, de rájuk nem.

„A hat baloldali párt alkotta kartell abban érdekelt, hogy ne osztódjon tovább a torta, így ők nem akarnak újabb kartelltársakat. Még akkor sem, ha az ellenzéki választók között akár akadnának is olyanok, akiknek tetszene a mérsékelt jobboldali alternatíva”

– összegzett Kiszelly Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában