európai bizottság

2021.06.30. 21:35

Nem alkalmazható a jogállamisági mechanizmus a pedofiltörvény kapcsán

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja azt tartaná a „leghelyesebbnek” és „az a legnagyobb vágya”, hogy ne lépjen hatályba az a magyar törvény, amely „az LMBTI -közösséghez tartozó személyeket (...) nemcsak nemi orientáció alapján megkülönbözteti, hanem sérti a szólásszabadságot is” – erről a cseh biztos a brüsszeli testület szerdai sajtókonferenciáján beszélt újságírói kérdésre válaszolva.

Elmondta: teljes mértékben osztja Ursula von der Leyennek, a bizottság elnökének a véleményét, miszerint a magyar jogszabály „szégyenletes”, azonban nyomatékosan kijelentette, hogy a törvény esetében nem alkalmazható a jogállamisági feltételességi mechanizmus. A mechanizmust olyan jogállamisági szabálysértések esetére hozták létre, amelyek az unió költségvetését érintik – emelte ki.

Jourová úgy vélte továbbá, hogy a bizottság gyorsan és határozottan lépett fel, szinte rögtön a törvény elfogadása után levélben kértek magyarázatot a magyar kormánytól a jogszabállyal kapcsolatban. Hangsúlyozta: amennyiben a választ – amely csütörtökre várható – nem találja a bizottság kielégítőnek, akkor nem fog habozni, hogy jogi síkra terelje az ügyet, amely elérheti az uniós bíróságot is. Ha a bíróság is helyben hagyja a testület panaszát, az akár pénzügyi szankciókat is eredményezhet – emlékeztetett Jourová.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában