Konferencia

2021.07.09. 16:35

Herczegh Anita: fontos kiállni a gyermekes családok mellett

A gyermekes családok melletti kiállásra hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök felesége pénteken Keszthelyen a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a European Large Families Confederation (ELFAC) szervezésében tartott háromnapos, X. európai nagycsaládos konferencia megnyitóján. Az igazságügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a családok gyarapodása nélkül nem képzelhető el fenntartható fejlődés.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége beszédet mond a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Európai Nagycsaládos Szervezetek Szövetsége keszthelyi konferenciájának megnyitóján 2021. július 9-én.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége „A fenntarthatóság bölcsője a család” mottójú rendezvényen Böjte Csaba szerzetes szavaival köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a gyermekvállalás és a házasság szépségeit és megtartó erejét.

Azt mondta:

a keszthelyi konferencián olyan emberek találkoznak, akik kiállnak a gyermekes családokért, akik maguk is több gyermeket nevelnek, miközben családszervezeteket, rászoruló családokat, gyermekeket támogatnak.

Beszélt arról is: a világjárvány miatt kritikus helyzetbe került gyermekek nevelését, taníttatását segítő Regőczi Alapítvánnyal esélyt teremtenek arra, hogy a fiatalok boldog jövőt építhessenek maguknak.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a megnyitón videőüzenetben köszöntötte a megjelenteket. A miniszter a családot és a születendő gyermekeket a fenntarthatóság zálogának nevezte. Úgy fogalmazott: a gyermek „erőforrás” a szüleinek, a családjának és az egész nemzetnek.

Hangsúlyozta:

a kormány azért dolgozik, hogy minden tervezett gyermek megszülethessen, ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak.

Ezért 2010-hez képest már háromszorosára emelték a családoknak adható támogatásokat, és jövőre a személyi jövedelemadó jelentős részét visszatérítenék a gyermeket nevelő családoknak – mondta. Kitért az otthonteremtési programra, a júliustól megemelt csecsemőgondozási díjra, valamint a négy- vagy többgyermekes édesanyáknak járó személyi jövedelemadó-mentességre is.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte:

Keszthelyen és a környező száz településen nem csak megbecsülik a nagycsaládosokat, külön ágazat épült a családi turizmusra.

Nagy Bálint (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere azt mondta, a városi önkormányzat is célnak tekinti a helyi közösség és a helyi családok megerősítését.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a konferencia mottójára utalva a családokat a fenntarthatóság bölcsőjének nevezte, és örömét fejezte ki amiatt, hogy ismét Magyarország rendezheti meg a kongresszust.

A köszöntők után Dubravka Suica, az Európai Bizottság demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnöke videoüzenetében úgy fogalmazott:

támogató környezetet kell biztosítani a családoknak, függetlenül attól, hogy mekkorák és „milyen az összetételük”.

Az európai politikus az öregedést az EU egészére jellemző demográfiai problémának nevezte, ugyanakkor felhívta a figyelmet a generációk közötti szolidaritás fontosságára is.

Varga Judit igazságügyi miniszter előadásában kijelentette: a családok gyarapodása nélkül nem képzelhető el fenntartható fejlődés. Hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődésnek nemcsak a környezeti, hanem a társadalmi és gazdasági pillérét is figyelembe kell venni.

Úgy fogalmazott:

a hiteles környezet- és klímavédelem a családbarát politika alapja, mert egészséges környezetet és fenntartható életet biztosít a jelen és a jövő nemzedékeinek.

A kormány kiemelt célja a klímaváltozás elleni hatékony fellépés, ezért a másfél éve meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként támogatják a nagycsaládosok elektromos autóvásárlását, valamint a napelemek és a korszerű fűtési megoldások kiépítését – emlékeztetett a miniszter.

Varga Judit arról is beszélt: Magyarország a világon hetedikként rögzítette törvényi szinten a klímasemlegességi célt 2050-re, valamint a körforgásos gazdasági modellre történő átállás felgyorsítását. Utóbbi a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításnak is központi eleme – tette hozzá.

Regina Maroncelli, az ELFAC elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagycsaládok egymást támogatva erősek, de egy betegség vagy gazdasági probléma esetén az elszegényedés is reális veszélyt jelenthet nekik.

Ismertette:

a modern világban a statisztikák szerint a háztartásoknak csak 12 százalékában él három vagy több gyermek. A kongresszust jó alkalomnak nevezte, hogy megmutassák, miben tudják erősíteni a közösségeket a nagycsaládosok.

A X. európai nagycsaládos konferenciát péntektől vasárnapig tartják Keszthelyen. A rendezvényre több mint tíz országból érkeztek vendégek, a szervezők a szakmai mellett kulturális és szabadidőprogramokat is szerveztek nekik.

Borítókép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége beszédet mond a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Európai Nagycsaládos Szervezetek Szövetsége keszthelyi konferenciájának megnyitóján 2021. július 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában