Ország-világ

2021.07.15. 06:51

Karácsony támogatás helyett alamizsnát ígér

A kormány sikeres családtámogatási politikája ellen emel szót utcafórumain Karácsony Gergely. A Párbeszéd–MSZP–LMP miniszterelnök-jelöltje éhező gyermekek százezreiről beszél, amit azzal kívánna felszámolni, hogy a 12 200 forintos családi pótlékot a négyéves ciklusa végére megduplázná. A baloldali politikus arról is hallgat, hogy egy többsávos adórendszerben nem lenne családi adókedvezmény, amely már egy kétgyermekes család esetében is havi negyvenezer forint többletjövedelmet jelenthet.

Budapest, 2020. március 4. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Zugló polgármestere a Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumának átadási ünnepségén a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én. Az Egészséges Budapestért Programban a kormányzattól 511 millió forintot, a zuglói önkormányzattól pedig 85 milliót kapott a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, amibõl informatikai fejlesztést hajtottak végre, illetve diagnosztikai eszközöket szereztek be. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Karácsony Gergely legújabb ötlete alapján gyakorlatilag már az egy gyermek után járó adókedvezményt is elvenné a baloldal, ha hatalomra kerülne – mutatott rá Palóc André, a Századvég munkatársa a köztelevízió adásában.

A Századvég legfrissebb elemzése szerint a Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc által fémjelzett baloldal olyan adóemelési tervekkel állt elő, amelyek megakasztanák a polgári kormány elmúlt tizenegy évben megvalósított adócsökkentési és családtámogatási politikáját.

Palóc André emlékeztetett: „a Gyurcsány-korszakot” a többkulcsos adórendszer, a folyamatos rezsi- és adóemelés jellemezte. Az elmúlt tizenegy évben a baloldal folyamatosan kritizálta a kormány adócsökkentési és családtámogatási politikáját, és annak sikerességét is megkérdőjelezte.

A Századvég kutatója arra is kitért, míg a személyi jövedelemadó-befizetések összege 2010-ben 1600 ­milliárd forint volt, mostanra ez már több mint 2700 milliárd forint.

Bár egy főre vetítve kevesebb adót kell befizetni, a foglalkoztatás bővülése miatt ezt többen teszik. Palóc szerint a baloldal által szorgalmazott többkulcsos adó bevezetése veszélybe sodorná a többi között a gazdaság fehérítését célzó törekvéseket, és minden adózót kedvezőtlenül érintene, mivel ha az állam kevesebb pénzt hagyna az embereknél, csökkenne a fogyasztás, ami munkahelyek megszűnéséhez vezetne – ismerteti a Magyar Nemzet.

Ennek fényében a baloldal a régi „megbukott” módszereket vezetné vissza. Karácsony Gergely, a Párbeszéd–MSZP–LMP miniszterelnök-jelöltje miskolci fórumán a kormány európai szinten egyedülálló családtámogatási rendszerét vette célba. „Több százezer gyermek éhesen indul ma iskolába, mi ez, ha nem gonoszság?” – tette fel a kérdést Karácsony Gergely, aki azt elhallgatta, hogy a kormány ingyenes étkezést biztosít az iskolákban a rászoruló, illetve nagycsaládokban élő gyermekeknek. Az iskolák még a nyári szünet idején is biztosítják az ingyenes étkezést azoknak a családoknak, amelyek szűkös anyagi lehetőségek közt élnek. Ráadásul az Eurostat februári kimutatásából kiderült:

Magyarországon az elmúlt időszakban határozottan csökkent a szegénységben élők száma. Még 2010-ben, az Orbán-kormány hivatalba lépésekor az EU statisztikai hivatalának adatsorai szerint a mélyszegénységben élők aránya 23,4 százalék, azaz az egyik legrosszabb volt az unióban, addig ez az adat mára 8,7 százalékra csökkent, amivel az első tízbe került az ország.

Ezzel szemben Karácsony Gergely Miskolcon megtette „szegénységfelszámoló” ígéretét: ha ő lesz a miniszterelnök, a négyéves ciklusa végére megduplázza a mostani, gyermekenként alanyi jogon járó 12 200 forintos családi pótlékot. Azaz Karácsony hivatalba lépésekor – saját maga által bevallottan – még nem foglalkozna ezzel a kérdéssel. A baloldal legsürgetőbb intézkedése az adózási rendszer átalakítása lenne, amely több adósávot jelentene, Karácsony harmincszázalékos személyi jövedelemadó kulcsot is emlegetett a mostani kedvező tizenöt százalékkal szemben.

Az adóátalakításoknak áldozatául eshet a baloldal által támadott családi adókedvezmény, ami egy gyermeknél tízezer forint, két gyermeknél kétszer húszezer forint is lehet, a háromgyermekes családok pedig akár havi százezer forint kedvezményt is kaphatnak, a négy vagy annál több gyermekes édesanyák pedig egyáltalán nem fizetnek személyi jövedelemadót.

Ennek tükrében a majd négy évvel később megduplázódó 12 200, azaz 24 400 forintnyi juttatás visszaesést mutatna a családok támogatásában úgy, hogy a családi pótlék most az adókedvezmények igénybevétele esetén is jár, azaz egy gyermeket nevelő családnak is az adókedvezménnyel együtt 22 200 forint támogatást ad a kormány.

Érdemes felidézni: Karácsony Gergely magasan vezet a be nem tartott ígéretek versenyében. Főpolgármesteri kampányában olcsó bérlakásokat ígért a fiataloknak és a családosoknak, illetve ingyen BKV-bérletet a tizennégy éven aluliaknak és húszezer forintos rezsitámogatást a nyugdíjasoknak. Az utóbbit végül csak egy szűk kör veheti igénybe, a nyugdíjasoknak nem jár alanyi jogon. Ahogy az üres bérlakásokat sem családoknak, hanem zömében hajléktalanoknak utalták ki.

Elhanyagolt Budapest

Érzékelhetően megváltozott Karácsony Gergely viszonya a fővárosi ügyekhez, amióta bejelentkezett a miniszterelnöki posztra. A főpolgármester fő kommunikációs csatornáján található posztjainak már csak alig több mint negyede foglalkozik budapesti ügyekkel, de azok nagy része is kimerül a kormány szapulásában. A budapesti Fidesz átvizsgálta a főpolgármester Facebook-oldalát, és kiderült: Karácsonynak azt a korábbi ígéretét, hogy minden erejét a főváros vezetésére fogja fordítani, és nem jelentkezik más politikai pozícióra, nem sikerült betartani. Mi több: korábbi ígéretével szemben a Párbeszéd társelnöki posztjáról sem mondott le. A nagyobbik kormánypárt felmérése szerint a főpolgármester 54 százalékban posztol országos témákban, miközben fővárosi ügyeket csupán 28 százalékban érint.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Zugló polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában