KeveFeszt 21

2021.07.09. 22:25

Kövér László: mindannyian otthon vagyunk, és együtt vagyunk otthon Magyarországon

Mi, akik ebben az országban élünk mindannyian otthon vagyunk, és együtt vagyunk otthon: közös az életünk, közösek az élményeink, közösek az érdekeink és közös a múltunk is – mondta az Országgyűlés elnöke pénteken Ráckevén.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Kevefeszt 21 országos nemzetiségi kulturális fesztivál és gasztronómiai napok megnyitóján a ráckevei Keresztelő Szent János-templomban 2021. július 9-én.

Forrás: MTI / MTI Fotószerkesztőség

Fotó: Szigetváry Zsolt

Kövér László a KeveFeszt 21 Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napok megnyitóján a ráckevei katolikus templomban hangsúlyozta:

fontos időről időre megünnepelni azt a kultúrát, amelyet az előttünk járók hagytak ránk, és amelyik nélkül sivárok lennének a mindennapjaink.

Mint mondta: erre van lehetőség most Ráckevén is, ahol a település „huszonegyedik alkalommal ültet egymás mellé bennünket és fordítja egy irányba a szemünket és a fülünket, illetve a szívünket egymás felé” – tette hozzá.

A házelnök szerint minden kultúra csak addig maradhat meg, ameddig vannak, akiket összeköt, de ez különösen nehéz kérdés a 21. században, amikor „a hatalmi érdekérvényesítés első számú terepévé lépett előre a kultúra”.

Kiemelte: az országok vagy országok feletti háttérhatalmak ugyanis saját akaratukat, az általuk választott életmódot akarják másokra ráerőltetni.

Kövér László hangsúlyozta:

az apáról fiúra szálló kultúra művelése azonban nemcsak egyszerűen megvéd „a kommersz kultúrapótlékok lélekromboló hatásaitól”, de össze is hozza, valóban össze is köti az embereket.

Az Országgyűlés elnöke szerint ezen a földön mindenki úgy lehet az ország közösségének részese, hogy nem kell feladnia ősei nyelvét, kultúráját, hitét és álmait, és „a 20. század istentelen és embertelen diktatúráinak időszakát” nem számítva így volt ez Szent István király óta a magyar történelemben mindig. Ezért élhettek békében a Csepel-szigeten oly sokféle közösség tagjai, akik aztán „egyként mozdultak, ha a közös hazáért tenni kellett, és ezért építünk ma is közösen egy olyan országot, amelyben mindannyian otthon lehetünk” – fogalmazott Kövér László.

Vereckei Zoltán, Ráckeve polgármestere elmondta:

a Változatos Magyarország mottóval zajló KeveFeszt 21 programsorozatot „csodálatos természeti környezetben, a Csepel-sziget gyöngyszemén, az épített emlékekkel megáldott városkában, Ráckevén tartják, amelyiknek szinte minden szegletéből a múlt köszön vissza”.

A polgármester szerint Ráckeve és tágabb környezete, a Csepel-sziget múltjának tükréből azonban „nemcsak királyok, püspökök és hercegek köszönnek vissza”, hanem a hétköznapok emberei is: magyarok, szerbek, horvátok, tótok, kunok és zsidók, akik évszázadok óta itt éltek ebben a környezetben, hol jobb, hol pedig rosszabb körülmények között, időnként csatázva vagy vitázva egymással, de többnyire mégis békességben – sorolta. Mint mondta: „most is ilyen békés időszakban élhetnek, amikor mindenki nyíltan vállalhatja identitását, emlékeit és hagyományait” – fogalmazott Vereckei Zoltán.

A KeveFeszt 21 péntek este Mága Zoltán és a Budapesti Gipsy Virtuózok koncertjével nyílt meg.

A Kárpát-medencei összetartozás üzenetét hordozó rendezvényen egyedülállóan és reprezentatívan az ország összes jegyzett nemzetisége egyszerre képviselteti magát. Készülnek bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán táncokkal, táncházzal, zenével, énekekkel, színházzal, két színpadon összesen 24 előadással. A kulturális programkínálat mellett az érdeklődők a nemzetiségi konyháknak köszönhetően huszonötféle speciális ételt, valamint tizenhárom neves hazai borászat termékeit, szlovák söröket, különleges kávékat és minőségi pálinkákat kóstolhatnak.

A fesztiválon fellép többek között Básits Branka és Herczku Ágnes is.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Kevefeszt 21 országos nemzetiségi kulturális fesztivál és gasztronómiai napok megnyitóján a ráckevei Keresztelő Szent János-templomban 2021. július 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában