Ország-világ

2021.07.08. 18:28

Megdőlt az országos napi melegrekord!

Tetőzött a hőség, meg is dőlt az országos napi melegrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán.

Egy nõ iszik egy szökõkútnál Szegeden 2021. július 7-én. Ma reggel 8 órától péntek estig speciális eljárásrendet igénylõ vörös kód van életben, mert a napi átlagos középhõmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Mint írták: országszerte 33 és 40 Celsius-fok között alakultak a maximumok, csak kevés állomáson mértek 35 fok alatti értékeket.

Mostanáig július 8-án 39,3 fok volt a napi melegrekord, amelyet 2015-ben Budakalászon mértek.

Most ennél csaknem egy fokkal melegebb volt: a Fejér megyei Adonyban 40,2 fokig melegedett a levegő.

Megjegyezték, hogy az eddigi csúcsot tartó Budakalászon 39,2 fok volt. Emellett 39 fokot regisztráltak Simontornyán, Szúnyogon, Fehérvárcsurgón, Gyálon, Kiskunhalason és Pakson is – közölték.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdától péntek éjfélig rendelte el legmagasabb, harmadfokú intézkedését, a hőségriadót.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön korábban arra figyelmeztetett, hogy pénteken nyugat felől heves zivatarokkal érkezik a hidegfront. Péntekre zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A zivatarokat többfelé viharos szél, intenzív esőzés, illetve nagy méretű jégdarabok kísérhetik.

Az előrejelzés szerint péntek hajnalban 16-24 fok várható. A nappali maximumok 25 és 37 fok között alakulnak, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Szombaton és vasárnap már legfeljebb 32-33 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Borítókép: egy nő iszik egy szökőkútnál Szegeden 2021. július 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában