ítéletidő

2021.07.18. 16:07

Több helyen okozott újabb károkat a vihar

Kicsavart fák, letört ágak, villámárvíz: országszerte pusztítottak a hétvégi viharok.

Több helyen okoztak károkat a további hétvégi zivatarok – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Országszerte riasztották a tűzoltókat a viharral összefüggésben, többségében letört faágak, kicsavart fák miatt. A legtöbb hívást Budapesten és Pest megyében kapták.

A Somogy megyei Kercseligeten villámárvíz is kialakult, emiatt néhány lakóház lakhatatlanná vált. Az ott élők rokonokhoz mentek.

Eddig 21 épületkárról érkezett bejelentés. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón egy családi ház tetejét rongálta meg a szél. Emellett több helyen – a Pest megyei Veresegyházon, Dabason és a Fejér megyei Kápolnásnyéken – villámcsapás okozott károkat. Dabason és Kápolnásnyéken a ház tetőszerkezete is kigyulladt a villámcsapás következtében. Több helyen beázott pincék miatt riasztották a tűzoltókat.

Az OKF ismét azt kérte,

mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap ismét első-, és másodfokú riasztásokat, figyelmeztetéseket adott ki a felhőszakadás, valamint a zivatar veszélye miatt is.

Ahol kiadták a felhőszakadás miatti riasztásokat, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni a pincéből.

Felhívták a figyelmet a villámárvíz veszélyére is. Ahol hömpölyög a víz az utcán, ajánlott kerülni. Emlékeztetettek arra, hogy néhány centiméteres víz is képes ledönteni az embert a lábáról, míg a térdig érő vízfolyás autókat is elsodorhat. Gépkocsival azért sem tanácsos áthajtani a hömpölygő vízen, mert ha az autó légszűrőjébe víz került, tönkremegy és a jármű leáll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában