Ország-világ

2021.07.21. 11:19

Új szolgálati formát indít a Magyar Honvédség

Az önkéntes katonai szolgálatra azon fiatalok jelentkezését várják, akik valamiért csak később kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, valamint azokét is, akik tanulmányaikat befejezték, de nem szereztek végzettséget, szakképzettséget.

Új szolgálati formát indít a Magyar Honvédség – jelentette be a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten.

Benkő Tibor elmondta: az önkéntes katonai szolgálatra azon fiatalok jelentkezését várják, akik valamiért csak később kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, valamint azokét is, akik tanulmányaikat befejezték, de nem szereztek végzettséget, szakképzettséget.

A miniszter felidézte, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetben – csatlakozva a kormány gazdaságvédelmi akciótervéhez – tavaly egy speciális katonai szolgálati jogviszonyt hoztak létre azok számára, akik elvesztették a munkahelyüket. Ily módon 1500 embernek tudtak segíteni – közölte Benkő Tibor, aki elmondta: a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok többsége úgy látta, a honvédség kiszámítható munkahelyet, életpályát jelent, s mintegy 40 százalékuk végleges katonai szolgálatot vállalt.

Megjegyezte, hogy hamarosan kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A tapasztalatok alapján sokkal többen jelentkeznek felsőfokú intézménybe, mint ahány hely van, így várhatóan sokan nem jutnak be az egyetemre – mondta a miniszter, kiemelve: most elsősorban nekik kívánnak lehetőséget, segítséget nyújtani.

Kifejtette: ahogy korábban a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálat, úgy az önkéntes is ideiglenes szolgálatot jelent, de a hat hónapos kiképzés alatt, valamint utána lehetőség van jogviszonyváltással, hosszú távon elhelyezkedni a honvédségnél.

A 6 hónapos katonai szolgálat két szakaszból áll. Az első 2 hónapban a résztvevők általános katonai ismereteket sajátítanak el. Ezt a lakóhelyhez közel hajtják végre, és ezalatt az önkéntesek fizetésként a mindenkori minimálbért kapják meg, amely jelenleg 167 400 forint.

A második – négy hónapos – szakaszban a résztvevők választhatnak, hogy milyen kiképzést kívánnak folytatni. Választható alapszintű lövészkiképzés, ez esetben az illetmény változatlan marad. Ha viszont valaki műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja szolgálatát, akkor a kiképzése második szakaszában bruttó 219 ezer forintos fizetést kap. Lehetőség van továbbá arra is, hogy valaki jogviszonyváltással szerződéses katonai beosztást vállaljon. Ekkor az érintett katona a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti illetményre lesz jogosult – ismertette a miniszter.

Benkő Tibor elmondta: a kiképzés minden megyében elindul majd, ahol legalább 20-an jelentkeznek. Így tervezetten 20 helyszínen (Budapesten és a 19 megyében) indítanák el a kiképzéseket. Az új típusú katonai szolgálatra azok a 18 és 65 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik megfelelnek az egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. Utóbbi kapcsán a miniszter elmondta: a szerződéses katonai alkalmasságihoz képest egyszerűsített vizsgálaton kell megfelelni.

A miniszter elmondása szerint az új szolgálati formát maximum 400 résztvevővel tervezik elindítani, de a jelentkezők száma alapján a későbbiekben még elképzelhető, hogy bővítik a létszámkeretet.

Az önkéntes szolgálat mottója: „Bízz magadban, élj a lehetőséggel! Képes vagy a kihívásoknak megfelelni!”.

Az új szolgálati formára csütörtöktől augusztus végéig lehet jelentkezni bármelyik magyarországi toborzóirodában vagy az [email protected] címen. További információ található a honvedelem.hu/oksz oldalon – ismertette Benkő Tibor.

Kérdésre válaszolva Benkő Tibor elmondta: ez a szolgálat előkészítője is lehet a katonai hivatásnak. Aki ezt a szolgálati formát választhatja, az altisztképzésben vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is folytathatja katonai pályáját.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Honvédség és Magyarország, valamint a honvédség védelmi képességeit nagymértékben erősíti, ha a különleges jogrendben behívható hadkötelezettek között minél nagyobb arányban vannak, akik rendelkeznek katonai képzettséggel.

Apáti Zoltán, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, dandártábornok elmondta: a kiképzések lebonyolításáért a két területvédelmi ezred felel, továbbá a műveleti besorolású katonai szervezetek is bekapcsolódnak a végrehajtásba.

Kifejtette: a kiképzés első, 2 hónapos szakaszában a résztvevők gyakorlatot szereznek többek között harcászati, harctéri kommunikációs feladatokban, elsajátítják továbbá az elsősegélynyújtás, a katonai közelharc alapjait is.

Aki az első szakasz után különleges műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja kiképzését, az többek között harckocsizó, ejtőernyős, búvár, vegyivédelmi gyakorlatot is szerezhet.

Aki a feltételeknek megfelel, külön kiképzés után missziós szolgálatra is jelentkezhet – ismertette a dandártábornok.

Apáti Zoltán elmondta: akik esetleg az első szakaszt követően nem kívánják folytatni kiképzésüket, azok is a Magyar Honvédség kiképzett tartalékos állományához tartoznak majd.

A dandártábornok azt is kiemelte, hogy az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők a fizetésük mellett jogosultak lesznek egyenruhaellátásra, élelmezésre, laktanyai elhelyezésre, továbbá honvédségi egészségügyi ellátásra. Mindemellett többek között életvezetési tanácsadással, stressz- és konfliktuskezeléssel a résztvevők polgári életben való elhelyezkedését is segítik majd.

A sajtótájékoztató végén a Stefánia Palotában felállított toborzóponton a gyakorlatban is bemutatták az újfajta szolgálatra jelentkezés menetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában