megosztó történet

2021.08.29. 19:36

Biztonságosan elhagyta Kabult állatmenhelyével a volt brit katona

A brit királyi haditengerészet egykori katonája támogatók segítségével tudott repülőt bérelni a kimenekítési akciójához.

Biztonságosan elhagyta Kabult mintegy 200 mentett kutyával és macskával az a brit állampolgár, aki állatmenhelyet tartott fenn az afgán fővárosban. A menhely afgán segítőit azonban az afgán fővárosban hagyták.

Paul Farthing, a brit királyi haditengerészet egykori katonája szombaton magánúton bérelt charterjárattal utazott el állataival Kabulból. A menhely állatainak kimenekítéséről szóló hírek megosztották Nagy-Britanniát, különböző kérdések merültek fel az emberi és állati életekkel kapcsolatos értékek kapcsán.

Farthing nagyszabású kampányt indított néhány napja a közösségi médiában, és támogatók segítségével repülőt tudott bérelni az Operation Ark (bárka hadművelet) fantázianevű kimenekítési akciójához.

Dominic Dyer állatvédő Farthing nagy-britanniai szóvivője közölte, hogy a gép a tervek szerint vasárnap száll le a londoni Heathrow repülőtéren.

Az egykori brit katona, aki Kabulban állatmenhelyet épített fel az után, hogy 15 évvel korábban Afganisztánban szolgált, jogosult volt az evakuálásra az afgán személyzettel és a családtagjaikkal együtt, ám elutasította azt, hogy az állatok nélkül távozzon.

Ben Wallace brit védelmi miniszter kezdetben elzárkózott Farthing kérésének engedélyezésétől, hogy a munkatársaival és az állataival együtt az Egyesült Királyságba evakuálják. A tárcavezető végül szerdán adta be a derekát.

Farthingot számos híresség támogatta, közöttük Ricky Gervais színész, és sokan ajánlották fel, hogy befogadják a megmentett állatokat. Egyben sokan bírálták amiatt, hogy az ügy elvonja a figyelmet és az energiát a tálibok uralma alatt veszélyben forgó afgánok kimenekítésétől.

Nagy-Britannia hivatalos közlés szerint eddig több mint 15 ezer brit, illetve afgán állampolgárt evakuált az afgán fővárosból. Illetékesek azonban azt is közölték, hogy legalább 1100 evakuálásra jogosult afgán Kabulban maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában