valutahiány

2021.08.31. 12:16

Élelmezési válsághelyzetet hirdetett a Srí Lanka-i kormány

Élelmezési válsághelyzetet hirdetett kedden a gazdasági és pénzügyi válsággal küzdő Srí Lanka kormánya, miután az ország pénzügyi rendszerében fogytán a deviza, s így nem képes finanszírozni az élelmiszerimportot.

Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök sürgősségi intézkedéseket vezetett be, melyek célja, hogy megakadályozzák az alapvető élelmiszerek, például a cukor és a rizs felhalmozását. Emellett a hadsereg egyik magas rangú vezetőjét „létszükségletügyi főbiztossá” nevezte ki, akinek feladata az alapvető élelmiszerek beszerzésének koordinálása.

Az élelmiszerboltok előtt hosszú sorok alakultak ki, a kormány pedig tovább szigorította az élelmiszer felhalmozására kiszabott büntetéseket, miután a cukor, a rizs, a hagyma és a krumpli ára az egekbe szökött. A 21 millió lakosú országban hiánycikk a petróleum, a tejpor és földgáz is.

Az ország gazdasága megszenvedte, hogy a koronavírus-járvány miatt visszaesett a turizmus, ami 3,6 százalékos gazdasági zsugorodáshoz vezetett, a külföldi turisták elmaradása miatt pedig megcsappantak a devizakészletek. A spórolás érdekében a kormány már korábban megtiltotta egyes termékek importját; nem lehet járműveket, egészségügyi cikkeket, de étolajat vagy kurkumát sem importálni, pedig az a helyi konyha egyik legfontosabb fűszere. Az importőrök már arra panaszkodnak, hogy nem tudnak kellő mennyiségű dollárt vásárolni, hogy engedélyezett termékeket vagy akár gyógyszereket és vakcinákat vigyenek be az országba.

Az elnök egyik munkatársa arról is beszélt újságíróknak, hogy ha nem csökken a fogyasztás, akkor a kormány az év végéig kénytelen lesz jegyrendszert bevezetni az üzemanyagok esetében.

A Srí Lanka-i jegybank a rúpia támogatása érdekében két héttel ezelőtt kamatot emelt. A jelenlegi kormány 2019 őszi hatalomra kerülése óta a központi bank devizatartalékai 7,5 milliárd dollárról 2,8 milliárd dollárra csökkentek, a rúpia pedig ugyanebben az időszakban több mint húsz százalékot veszített értékéből az amerikai dollárhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában