Ország-világ

2021.08.14. 17:00

Felavatták a légierő első parancsnokának emlékművét Szolnokon (galéria)

Vitéz Háry László vadászrepülőként és századparancsnokként tett szert legendás hírnévre.

Fotós: Mészáros János

Fotós: Mészáros János

Ünnepélyes keretek között avatták fel szombaton délelőtt Vitéz Háry László vezérőrnagy, az önálló magyar légierő első parancsnokának emlékművét a szolnoki RepTár Repülőmúzeumban. Az eseményen megjelenteket a város nevében Rusvai Károly önkormányzati képviselő köszöntötte, majd Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztály vezetője emlékezett meg Háry Lászlóról.

– Hősökké nem születünk, azokká válhatunk tetteinkkel, felelősségtudatunkkal, példát és követendő utat mutató életvitelünkkel – kezdte beszédét Szűcs Lóránd dandártábornok, majd összefoglalta Háry László életének főbb történéseit.

Elhangzott, hogy a hazai katonai repülés ikonikus alakja mint vadászrepülő és századparancsnok tett szert legendás hírnévre.

Háry László már az első világháborúban pilótaként szolgált,

1918. június 22-ig több mint 300 ellenséges terület feletti repülést hajtott végre, és 80 légi harcban vett részt, 1938-ban pedig, karrierje csúcsaként, már ezredesként, rábízták az ekkor felállított önálló magyar Honvéd Légierők első parancsnoki tisztségét.

A tököli vegyes repülőszázad 1990. augusztus 11-én vette fel a vezérőrnagy nevét, majd 2001-ben történt felszámolása után a személyi állományát és reptechnikáját Szolnokra hozták át. Most pedig a RepTárban állítottak emléket Háry Lászlónak, de nem szobor vagy művészi kompozíció formájában, hanem az egykori tököli katonai repülőtéren álló emlékművét avatták újra leszármazottainak kezdeményezésére, és több szervezet összefogásának eredményeként.

[embed]https://www.szoljon.hu/galeria/emlekmuavatas-szolnokon/18[/embed]

Borítókép: Az önálló magyar légierő első parancsnoka, vitéz Háry László emlékműve újraavatásának pillanata

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában