felelősségvállalás

2021.08.28. 20:25

Katolikus törvényhozók tanácskoznak a közép-olaszországi Frascatiban

A Cristoph Schönborn bécsi érsek védnökölte szervezet 2010 óta minden augusztus végén a Rómához és a pápák nyári rezidenciájaként ismert Castel Gandolfóhoz közeli Frascatiban rendezi meg többnapos találkozóját.

A legaktuálisabb nemzetközi témák szerepelnek a katolikus törvényhozókat tömörítő nemzetközi szervezet (ILCN) tizenkettedik találkozóján a közép-olaszországi Frascatiban szombaton, melynek résztvevőit Ferenc pápa is fogadta.

A Cristoph Schönborn bécsi érsek védnökölte szervezet 2010 óta minden augusztus végén a Rómához és a pápák nyári rezidenciájaként ismert Castel Gandolfóhoz közeli Frascatiban rendezi meg többnapos találkozóját.

A találkozó megnyitása előtt Ferenc pápa pénteken a Vatikánban fogadta a résztvevőket, közöttük számos ország politikusát, szakemberét, egyházi és civil szervezeti vezetőjét. A pápa a keresztény politikai szereplők kötelezettség-vállalásainak teljesítését szorgalmazta az általa válságosnak nevezett jelenlegi történelmi pillanatban. A koronavírus-világjárványban feladatként jelölte meg egyrészt a vakcinák hatékony elosztását, másrészt a közösségi és társadalmi megújulást. Úgy vélte, a járványhelyzet tovább mélyítette a szegénységet, a társadalmi egyenlőtlenséget, a munkanélküliséget, az oktatáshoz való hozzáférhetőség hiányát.

Ferenc pápa felelősségvállalásra kérte a keresztény politikusokat a technológiai fejlődést kísérő túlkapások és veszélyek miatt. Azt hangoztatta, hogy a törvényhozók feladata az emberi méltóság védelme. Kiemelte a személyes adatok biztonságának védelmét, valamint a közösségi térben terjedő hamis hírek és a pedofil pornográfia terjesztése elleni küzdelem fontosságát.

Az audiencián mások mellett jelen volt Ignác Efrém szír ortodox pátriárka. Olasz sajtóbeszámolók és a közösségi oldalakon megosztott hivatalos felvételek szerint a magyar kormányt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter képviselte, valamint a Rome Reports katolikus csatorna felvétele szerint a pápával tartott találkozón részt vett Balog Zoltán református püspök, az emberi erőforrások korábbi minisztere.

Az ILCN találkozóján – ahogyan minden évben – jelen van Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Az Il Sismografo katolikus hírportál hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor szeptember 12-én találkozik Ferenc pápával Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában