Diplomácia

2021.08.13. 14:59

Visszatérhet Afganisztánba az al-Kaida

Afganisztánt polgárháború fenyegeti, az ország újból a szélsőségesség bölcsőjévé válhat, és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is visszatérhet – figyelmeztetett Ben Wallace brit védelmi miniszter pénteken.

A Sky News brit hírcsatornának Wallace azt mondta: a Nyugatnak meg kell értenie, hogy nem képes azonnal „megjavítani” országokat, és inkább arra kellene összpontosítania, hogy kézben tartsa a helyzetet.

A miniszter az LBC rádióadónak jelezte: Nagy-Britannia visszatérhet Afganisztánba, ha az al-Kaida újból megjelenik az országban a Nyugatot fenyegető módon.

A tárcavezető a BBC brit műsorszolgáltatónak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a tálibok nem egységesek, hanem ezerféle versengő érdek hajtja őket.

Nagy-Britannia az 1830-as években jött rá, hogy Afganisztánt hadurak és törzsfőnökök vezetik, és ha az ember nem elég óvatos, könnyen belesodródik egy polgárháborúba – magyarázta Wallace.

A tálibok péntekre virradóra megszerezték Kandahárt és Laskargáht, csütörtökön pedig Gazni és Herát városa került a kezükre. Az elmúlt nyolc napban az afgán tartományi székhelyek csaknem felét sikerült ellenőrzés alá vonniuk. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerők felügyelete alatt.

A radikális iszlamisták jelenleg a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik. A tálibok a Reuters brit hírügynökség által idézett amerikai hírszerzési értékelések szerint harminc napon belül körülzárhatják, kilencven napon belül pedig el is foglalhatják Kabult.

A tálibok előrenyomulásának üteme az afgán kormányt és nyugati szövetségeseit is meglepte. A radikálisok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból.

A tálibok 1996 és 2001 között vezették Afganisztánt, amíg a nemzetközi haderő meg nem döntötte uralmukat a 2001. szeptember 11-i merényleteket követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában