Ország-világ

2021.08.30. 17:57

WHO: nagyon aggasztó az európai adatok növekedése

A prognózis a washingtoni egyetem egészségügyi felmérő intézetének adatain alapszik.

Nagyon aggasztó az európai koronavírus-fertőzési adatok növekedése, az egyes országokban tapasztalható alacsony átoltottsági szint, valamint az elmúlt hat hétben stagnáló oltási hajlandóság – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Hans Kluge azt mondta, hogy 33 európai országban több mint 10 százalékos növekedést tapasztaltak az új fertőzöttek számában az elmúlt 14 napban.

Az igazgató figyelmeztetett: 236 ezer új, koronavírus okozta halálesetre számítanak Európában a december 1-jéig tartó időszakban.

A prognózis a washingtoni egyetem egészségügyi felmérő intézetének adatain alapszik, amelyeket 53 európai országban gyűjtöttek, beleértve Oroszországot, valamint a kaukázusi térségben és a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban.

Hangsúlyozta, hogy a WHO hármas prioritása változatlan: növelni a védőoltások gyártási kapacitását, igazságosan elosztani a vakcinákat, mindeközben erősíteni kell a védőoltások elfogadottságát és az oltási hajlandóságot.

Aláhúzta, hogy a harmadik vakcina beadása nem luxus, mert bár az emlékeztető oltást olyan emberektől vonhatják el, akik még csak az első oltásra várnak, de csak a harmadik vakcinával lehet a legsebezhetőbb emberek biztonságát garantálni.

Rámutatott: a koronavírus-fertőzési és halálozási adatok emelkedése a közegészségügyi korlátozó intézkedések enyhítésére és a szezonális nyári utazások számának növekedésére vezethető vissza. Számos európai országban ismét megnövekedett a kórházak leterheltsége is.

Mindemellett Kluge arról is beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) határozottan ellenzi az iskolák újbóli bezárását az európai régióban. A gyerekek már „eleget szenvedtek” az utóbbi 20 hónapban – húzta alá a WHO európai igazgatója.

Kluge az iskolák nyitva tartását biztosító intézkedések között említette a tizenkét évesnél idősebb diákok, illetve az oktatási személyzet beoltását, valamint a tantermeket szellőztetését, a lehetőleg kiscsoportos oktatást a távolságtartási szabályok betartásával és a rendszeres tesztelést.

„A járvány a legkatasztrofálisabb megszakítást okozta az iskolai oktatás történetében” – hangsúlyozta Kluge.

„Az iskolai oktatás a tananyag mellett elengedhetetlen a fiatalok lelki egészségének és szocializációs képességeinek fenntartásához” – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában