bíróság elé áll

2021.09.28. 07:18

Három bűncselekmény elkövetésével vádolják a DK-s politikust

Az ügyészség garázdaság vétségével, súlyos testi sértés bűntettével és választás rendje elleni bűntettel vádolja az MSZP volt, a DK jelenlegi politikusát, Varju Lászlót, akinek a perében folytatódik a bizonyítási eljárás.

Fotós: Kovács Tamás

A szocialistákat elhagyó, majd a Demokratikus Koalícióhoz csatlakozó Varju László büntetőügyében a bizonyítási eljárás várhatóan szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódik kedden a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség az országgyűlési képviselő vádlottat három bűncselekmény elkövetésével – garázdaság vétségével, súlyos testi sértés bűntettével és választás rendje elleni bűntettel – vádolja – számol be róla a Magyar Nemzet.

A Központi Nyomozó Főügyészség még tavaly áprilisban nyújtott be vádiratot a DK országgyűlési képviselőjével szemben a Fővárosi Törvényszéken választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt. Varju mentelmi jogát – a legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés még 2019. november 4-én felfüggesztette, az ügyészség ezt követően gyanúsítottként hallgatta ki a politikust, aki tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

A vádak alapja egyfelől, hogy Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt, 2018. február 12-én egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel. A találkozó során Varju László – a választáson való nyerési esélyeinek a növelésére – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a képviselő-jelöltségtől a javára. A férfi az ajánlatot elutasította.

A súlyos testi sértés és a garázdaság vádja pedig az MTVA székházánál zajló, 2018. decemberi tüntetésekhez kapcsolódik – amelyről azóta kiderült, hogy az a baloldal egyértelmű provokációja volt. Varju akkor nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, majd a földre feküdt, az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Varju 2020. december 9-én állt a Fővárosi Törvényszék ítélkező tanácsa elé. Az előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem. A bizonyítási eljárás érdemi része idén áprilisban kezdődött.

Az első tárgyalási nap után Varju az ugyancsak bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csabával, Gyurcsány ügyvédjével, a DK jelenlegi szombathelyi jelöltjével állt ki a nyilvánosság elé. Érdekes módon mondandójuk csak az MTVA-ban történtekkel kapcsolatos vádakról szólt.

A képviselő úgy fogalmazott, a rendszerváltás óta ez az eset bizonyítja leginkább a hatalom visszaélését. „Tovább küzdünk a magunk igazáért, és bízom abban, hogy előbb-utóbb igazságot hirdetve, az országgyűlési képviselők jogállásának megfelelően szabadon tudjuk végezni a munkánkat” – mondta Varju László. „Bízom benne, hogy a tárgyalás végére ki fog derülni, hogy Varju László áldozata, illetve sértettje ennek az ellene irányuló erőszakos fellépésnek, és nem neki kellene a vádlottak padján ülni” – jelentette ki Czeglédy Csaba. (Többször beszámoltunk róla, hogy Czeglédyt és társait egyébként egy 6,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet ügyében, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint Czeglédy Csabát és két társát a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben gazdasági csalás bűntettével is vádolja.)

Varju nem az első baloldali politikus, aki a hatalom visszaéléséről beszélt, miután bíróság elé állították bűncselekmények szándékos elkövetésének a vádjával. A Fővárosi Törvényszéken jelenleg is folyik Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének, valamint párt- és vádlott-társának, Szarvas Koppány Bendegúznak garázdaság miatt indult pere.

A vád lényege szerint 2018-ban a Kossuth téren demonstráció címén füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, Szarvas még dulakodott is, és gázsprével adott nyomatékot indulatainak. A per kezdetén a mások mellett Gyurcsányékkal és a Jobbikkal is szövetséget kötő liberális párt elnöke a tárgyalótermet vélhetően összetévesztette egy politikai nagygyűlés helyszínével, hiszen védekezésként vagy inkább elterelő jogi manőverként kiadós orbánozással kezdte mondandóját, ám a bírónő figyelmeztette, hogy politikamentes tárgyalást szeretne.

Borítókép: Varju László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában