incidens

2021.10.09. 19:13

Az etióp hadsereg offenzívát indított a tigréi lázadók ellen Amhara régióban

Az offenzíva csütörtökön indult egyszerre több térségben.

Az etióp hadsereg és a vele szövetséges erők légi és szárazföldi offenzívát indítottak Etiópia északi részén, a harcok dúlta Tigrével szomszédos Amhara régióban a tigréi lázadók állásai ellen – közölték segélyszervezeti és tigréi források pénteken az AFP francia hírügynökséggel.

Az offenzíva csütörtökön indult egyszerre több térségben.

Nagyszabású offenzíváról van szó – erősítette meg a kormánnyal 11 hónapja fegyveres konfliktusban álló lázadók, a Tigré Népi Felszabadítási Front (TPLF) szóvivője. Szavai szerint több tízezer katonát vontak össze Gondar és Wollo körzetében, és tüzérséggel, valamint a levegőből, drónokkal támadják a lázadók állásait.

Az offenzívát négy nappal azután indították, hogy újabb öt évre beiktatták hivatalába Abij Ahmed etióp kormányfőt. És bár a tigréi háború miatt súlyos bírálatokat kapott, többek között az Etiópia egyik szövetségesének számító Egyesült Államoktól, fogadkozott, hogy nem enged ezeknek a nyomásgyakorlásoknak.

A TPLF katonái június végén meglepetésre ellenőrzésük alá vonták Tigré régió nagy részét. Azóta a harcok átterjedtek a szomszédos Afar és Amhara régiókra is. A térséget az etióp kormány blokád alá helyezte, ami miatt az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy humanitárius katasztrófa következhet be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában