bíróság

2021.10.29. 12:28

Elítélték a 2018-as kemerovói plázatűz felelőseit

A legsúlyosabb büntetést, 14 évet, Julija Bogdanova, a leégett Zimnyaja Visnya (Téli Meggy) pláza főrészvényese, a Kemerovói Cukrászüzem (KKK) vezérigazgatója kapta.

Öttől 14 évig tartó szabadságvesztésre ítélte pénteken egy kemerovói bíróság a nyugat-szibériai városban 2018-ban történt, 60 emberéletet követelő plázatűz nyolc felelősét.

A legsúlyosabb büntetést, 14 évet, Julija Bogdanova, a leégett Zimnyaja Visnya (Téli Meggy) pláza főrészvényese, a Kemerovói Cukrászüzem (KKK) vezérigazgatója kapta, a létesítménynek a tűzvédelmi előírások megsértésével történő üzemeltetése címén. Bogdanova a felelősségét részben elismerte, és 18 kárvallottnak kártérítést fizetett.

Georgij Szobolevet, a KKK műszaki igazgatóját 11 évi, Nagyezsda Szuggyenokot, a plázát bérlő legnagyobb cég vezérigazgatója 13 és fél évi, Szergej Antyusin biztonsági őrt 8 évi, Igor Polozinyenkót, a pláza biztonsági rendszereit üzemeltető cég igazgatóját 6 és fél évi, a cég mérnökét, Alekszandr Nyikityint 5 és fél évi, Andrej Burszin és Szergej Genyin tűzoltót pedig – hanyagság címén – öt-, illetve hatévi börtönre ítélték.

A 2018. március 25-i kemerovói plázatűzben 60 ember, köztük 37 gyerek vesztette életét, 147-en pedig megsérültek. A Zimnyaja Visnya üzletközpontban lángok a felső szinten, a mozitermekben lobbantak fel. Az önműködő tűzjelző berendezés nem működött, a manuálisan beindíthatót pedig az üzletközpont rendésze nem kapcsolta be.

Az épületegyüttes tűzlépcsőin való mozgás akadályoztatva, több vészkijárat pedig zárva volt. A KKK alkalmazottjai nem fogadták a tűzoltókat, és nem segítettek a lángok elfojtásának megszervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában