Ország-világ

2021.10.16. 17:00

Gulyás Gergely: a templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka

A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a Rakamazi Református Missziói Egyházközség Presbitériuma új templomának felszentelési ünnepségén 2021. október 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Gulyás Gergely a helyi református egyházközség új templomának felszentelési ünnepségén elmondta, több mint három évtizeddel a közép-európai kommunista diktatúrák bukása után úgy tűnik, hogy Nyugat-Európában a materializmus „győzedelmeskedik”.

„Nem csupán Marx-szobrot avatnak önmagukat egyébként kereszténydemokrata eszmekörhöz soroló politikusok, de meghaladottnak tekintenek már mindent, ami az európai életet évszázadokon át meghatározta”

– fogalmazott a miniszter.

Kifejtette, ha látni akarjuk, milyen jövő vár a keresztyénséget elhagyó országokra, elég, ha megnézzük Nyugat-Európa templomait, „látjuk, hogyan rombolják le azokat, hogy szénbányákat, benzinkutakat, bevásárlóközpontokat építsenek a helyükön”.

„Látjuk, hogyan lesznek belőlük koncerttermek, szállodák, gyorséttermek, vagy miként kerülnek át a muszlimok birtokába, hogy a müezzin egy másik vallás hitüket megőrző híveit szólítsa ott imára, ahol egykor keresztyének imádkoztak”

– mondta Gulyás Gergely.

Szavai szerint az is látható, hogyan tűnik el a keresztyénség a közéletből és az iskolákból, amivel párhuzamosan tűnik el a megértés, erősödik a véleménydiktatúra és jönnek élettel olyan összeegyeztethetetlen kényszerek, mint a genderideológia kötelezővé tétele – akár a szülők akaratával szemben is.

A Rakamazi Református Missziói Egyházközség Presbitériuma új temploma a felszentelési ünnepség napján, 2021. október 16-án.
Fotó: Balázs Attila / MTI

Amit akár húsz éve az abszurd humor részeként rossz viccnek tekintettük volna, az ma nem egyszerűen a valóság, hanem kötelezően követendő állami ideológiává válik Nyugat-Európa jóléti államaiban – hangoztatta a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, ezekben az időkben különösen nagy szükség van a hitre, mint a megmaradás zálogára, de nem „a hegyek megmozgatása” kell, hanem az, hogy „egymásra tegyük a köveket és a téglákat” és ezáltal kis közösséget építsünk. A rakamazi gyülekezet így tett, előbb gyülekezeti termet hozott létre, majd hosszú évek kemény munkájával és állami támogatással megépíthette templomát is – tette hozzá.

Magyarországon és a magyar történelemben a templomépítés mindig hozzátartozott az országépítéshez, az országot pedig éppen az ilyen kis közösségek tették naggyá, rajtuk is múlik a nemzet és az ország jövője

– mondta Gulyás Gergely.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, világos bizonyítéka a hit megtartó erejének, hogy Krisztus születése után több mint kétezer évvel is épülnek templomok Magyarországon.

Európa nyugati része és a világ egy része hitevesztetté vált, de nekünk nem szabad elveszíteni a hitünket, mert ez tartotta meg Magyarországot ezer éve és ez tudja megtartani a jövőben is

– hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Az ünnepségen igét hirdetett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Rakamazi Református Missziói Egyházközség Presbitériuma új templomának felszentelési ünnepségén 2021. október 16-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában