tálib uralom

2021.10.26. 13:28

Jogaikért és a világ segítségéért tüntettek kabuli nők

A nők széles körű afganisztáni jogfosztása miatt tiltakozott és a világ segítségét kérte ismét tucatnyi nő kedden az ország fővárosában. Tálib fegyveresek ismét akadályozni próbálták, hogy a sajtó tudósítson a demonstrációról.

A résztvevők a nők oktatáshoz és munkához való jogát követelték, és a nemzetközi közösség szemére vetették, hogy nem tesz semmit Afganisztán politikai, társadalmi és gazdasági nehézségei ellen.

A szervezők egyike, Vahída Amíri elmondta, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár segítségét is kérték küzdelmükhöz, hozzátéve, hogy jelenleg semmihez sincs joguk.

– Nem a tálibokkal van bajunk, csak békésen akarunk tüntetni – szögezte le.

Az augusztusban hatalomra került radikálisok korábban már több hasonló demonstrációt erőszakkal oszlattak fel,

és beszámolók szerint tucatnyian közülük most is a helyszínre érkeztek. Taszigálták az odagyűlt újságírókat, egyikük mobiltelefonját, amellyel felvételt készített, el is kobozták.

Kabulban az elmúlt hetekben több tüntetést is tartottak nők. A legutóbbi, mintegy húszfős tiltakozáson bántalmazás érte az eseményről tudósítani kívánó újságírókat, köztük külföldieket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában