szerencse

2021.10.10. 20:19

Négy és fél év után kiszabadult az emberrablók fogságából Maliban egy kolumbiai apáca

A ferences rendi apácát 2017 februárjában rabolta el a Burkina Fasó-i határnál az al-Kaida terrorszervezethez köthető Macina Felszabadítási Front nevű szervezet.

Négy és fél év után kiszabadult az emberrablók fogságából Maliban egy kolumbiai apáca – közölte a Twitteren szombat este a bamakói elnöki hivatal.

Fényképeket is közzétettek arról, amint Gloria Cecilia Narváez mosolyogva, sárga ruhában és fejkendőben találkozik Assimi Goita ideiglenes elnökkel, aki május végén katonai puccsal ragadta meg a hatalmat Maliban.

A ferences rendi apácát 2017 februárjában rabolta el a Burkina Fasó-i határnál az al-Kaida terrorszervezethez köthető Macina Felszabadítási Front nevű szervezet. Másfél évre rá egy másik terrorszervezet videofelvételén jelent meg egy másik túsz, a francia Sophie Petronenin társaságában, akit 2016 végén raboltak el, és ugyancsak négy év után, tavaly engedtek el.

Assimi Goita elismerését fejezte ki az apácának a bátorságáért. Részletekben nem bocsátkozva jelezte, hogy Narváez kiszabadítása több hírszerző szolgálat többévi munkájának az eredménye.

Goita nem részletezte, hogy az apáca elengedéséért fizettek-e váltságdíjat. A Száhel-övezet nyugati részén tevékenykedő iszlamista csoportok számára jelentős készpénzbevételi forrást jelentenek az emberrablások.

Ferenc pápa vasárnap fogadta a Vatikánban Narváezt, nem sokkal az előtt, hogy a Szent Péter-bazilikában szentmisével megnyitotta a szinodalitás témájának szentelt szinódust, amelynek szerves része lesz egy széles körű konzultáció is, először egyházmegyénként, majd földrészenként a püspöki konferenciákon keresztül.

A szinódus munkálatainak eredményeképpen Ferenc pápa 2023 őszén egy püspöki konferencián akar új szabályokat rögzíteni egy apostoli iratban, amely vezérfonalként szolgálna a katolikus közösségeknek. Ennek előkészítéseként 2022 áprilisáig a világszerte megkérdezik a hívek véleményét is az egyház állapotáról.

Marta Lucía Ramírez kolumbiai alelnök és külügyminiszter közleményben fejezte ki örömét az apáca kiszabadulásával kapcsolatban.

„Rendkívül örülök szeretett honfitársunk, Gloria Cecilia Narváez nővér Maliban történt kiszabadulásával kapcsolatos híreknek” – jelentette ki Ramírez, hozzátéve, hogy a kolumbiai hatóságok hónapok óta dolgoztak az ügyön Iván Duque elnök pedig személyesen járt közben Mali, Szenegál, és Ghána vezetőinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában