büntetőjogi eljárás

2021.10.01. 22:08

Őrizetbe vették Georgiában Miheil Szaakasvili volt elnököt

Szaakasvili pénteken közölte, hogy nyolc év után visszatért hazájába.

Rusztavi, 2021. október 1. A georgiai belügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott, videofelvételről rögzített képen őrizetbe veszik Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt a georgiai Rusztaviban 2021. október 1-jén. Szaakasvili nyolc év után tért vissza hazájába önkéntes ukrajnai száműzetéséből.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Georgiai belügyminisztérium sajtószolgálata

Őrizetbe vették Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt, aki pénteken közölte, hogy nyolc év után visszatért hazájába, és a georgiai Batumiban tartózkodik – derült ki Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök bejelentéséből.

„Tájékoztatni szeretném társadalmunkat, hogy Georgia harmadik elnökét, a körözött Miheil Szaakasvilit őrizetbe vették” – mondta egy pénteki sajtótájékoztatón Garibasvili. A kormányfő szerint a volt elnököt büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

Garibasvili beszámolója szerint a bűnüldöző szervek már akkor információval rendelkeztek Szaakasvili határátlépési szándékáról, amikor még Ukrajnában tartózkodott, és teljes mértékben urai voltak a helyzetnek.

A miniszterelnök köszönetet mondott Vahtang Gomelauri belügyminiszternek és a georgiai állambiztonsági szolgálat vezetőjének a sikeres akcióért.

Szaakasvili pénteken közölte, hogy nyolc év után visszatért hazájába, és közzétett egy videofelvételt is, amelyen azt állította, hogy Batumiban tartózkodik. A volt elnök korábban azt állította, hogy az október 2-i helyhatósági választások után a fővárosba, Tbiliszibe érkezik. Felszólította híveit, hogy a szavazás után vonuljanak a városok és falvak utcáira, és „védjék meg az elért győzelmet”.

Garibasvili korábban már jelezte: Szaakasvilit hazaérkezése után azonnal letartóztatják.

Miheil Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban országa vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után Szaakasvili elhagyta az országot. Hazájában azonnal négy büntetőjogi eljárást indítottak ellene, kettőben pedig már ítélet is született. Három évvel ezelőtt, 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani georgiai bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt.

Szaakasvili a Kijevi Állami Egyetemen tanult, és Ukrajnába vonult önkéntes száműzetésbe, miután elhagyta a hazáját. Ott a nemzetközi reformügyi tanácsnak lett a vezetője, majd az odesszai megyei közigazgatást vezette. Ukrán állampolgárságot is kapott, majd botrányos körülmények között megfosztották tőle, és távoznia kellett Ukrajnából is. Tavalyelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől visszakapta az ukrán állampolgárságot, és az államfő mellett működő reformbizottság vezetője lett.

Borítókép: A georgiai belügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott, videofelvételről rögzített képen őrizetbe veszik Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt a georgiai Rusztaviban 2021. október 1-jén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában