Ország-világ

2021.10.08. 06:20

Szijjártó Péter: a kölcsönös tisztelet jellemzi a magyar–spanyol kapcsolatokat

Magyarország és Spanyolország kapcsolatát mindeddig alapvetően a kölcsönös tisztelet jellemezte – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Madridban, miután megbeszélést folytatott José Manuel Albares spanyol külügyminiszterrel.

Hozzátette: nyilvánvalóan egy mediterrán szociáldemokrata kormány és egy közép-európai konzervatív, polgári kormány viszonylag sok dologban – alapvetően társadalompolitikai kérdésekben – nem ért egyet, de „abban megállapodás van közöttünk, hogy azokra a kérdésekre koncentrálunk, amelyekben egyetértünk és amelyek mind a két nemzet javát szolgálják”.

Így a gazdasági együttműködésre a jövőben is komoly hangsúlyt fektetnek, különös tekintettel azokra a spanyol vállalatokra, amelyek Magyarországon jelen vannak és fontos autóipari beszállítói pozíciókat látnak el.

Vannak olyan európai uniós kérdések is, amelyekben Madrid és Budapest közösen tud dolgozni az elkövetkezendő időszakban. Ezek közé tartozik, hogy mindketten támogatják az unió bővítését a Nyugat-Balkán irányába, és egyetértenek abban, hogy „ha az európai integráció nem indul meg most már valamiféle hihető módon a Nyugat-Balkán felé, akkor valaki más tölti be az integrációs szerepet”, ami nem lenne jó Európának és az EU-nak.

Egyetértettek abban is, hogy az unió déli szomszédságára különösen figyelni kell, fontos az észak-afrikai térség stabilitása és biztonsága.

Szintén egyetértenek a szabadkereskedelem fontosságában, abban, hogy az EU-nak minél több szabadkereskedelmi megállapodást kellene kötnie. Magyarország az elmúlt 11 évben nagyon sokat tett a gazdaság versenyképességéért, „nincsen félnivalónk, a szabadkereskedelem Magyarország szempontjából is mindenképpen pozitív” – szögezte le Szijjártó Péter.

Kiemelte azt is: vannak olyan uniós politikák, például a kohéziós támogatások politikája vagy a közös agrárpolitika, amelyek fontosak mindkét országnak és amelyek fenntartásáért közösen szállnak síkra.

Szó esett a megbeszéléseken a koronavírus-járványról is. Megállapították: a Covid–19 rávilágított arra, hogy az egészségügyi együttműködést az EU-n belül szorosabbra kell fűzni, hiszen „a világjárvány támadás az egész világ és azon belül Európa ellen is, és ha nincsen világos stratégiai együttműködés az unióban, akkor kevésbé lehet hatékony a válaszunk”.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal egy uniós „elnökségi trióban” van. Mint mondta, megállapodtak abban, hogy minél előbb közösen megkezdik a felkészülést a közelgő soros elnökségükre. Spanyolország 2023-ban, Belgium és Magyarország pedig 2024-ben tölti be fél évig az EU Tanácsának soros elnöki posztját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában