Ország-világ

2021.10.04. 09:34

Szijjártó Péter: a nap első fele a keleti kapcsolatokkal telik

A magyar külügyminiszter Arsjad Rasjidot, az indonéz kereskedelmi és iparkamara elnökét, valamint a boszniai Szerb Köztársaság elnökét fogadta a reggeli órákban.

„A nap első fele a keleti kapcsolatokkal telik. Ennek első fejezeteként érkezett hozzám Arsjad Rasjid, az indonéz kereskedelmi és iparkamara elnöke” – írta korán reggel a közösségi oldalán Szijjártó Péter.

A miniszter kifejtette: a délkelet-ázsiai térségben Indonézia az egyik legfontosabb kereskedelmi és beruházási partnerünk, a kereskedelmi forgalom idén eddig 12 százalékkal nőtt, és év végére elérjük a 200 millió dollárt.

Gazdaságpolitikáinkban közös pontot jelent az elektromos autóipar, hiszen az akkumulátor gyártásához szükséges ásványkincsek nagy mennyiségben találhatók meg Indonézia bányáiban.

Megállapodás született a két ország közötti szakképzési együttműködés további fokozásáról, valamint technológiai és egészségipari beruházások további folytatásáról.

Ezt követően Szijjártó Péter a boszniai Szerb Köztársaság elnökét fogadta.

„A nyugat-balkáni stabilitás hazánk és Európa biztonsága szempontjából is kiemelt jelentőségű. Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok minél gyorsabb csatlakozását az Európai Unióhoz. A térség a migráció megállítása szempontjából is kulcsszerepet játszik. Egyetértettünk abban, hogy felelőtlen nyilatkozatok és a migránsok meghívása rendkívüli biztonsági, civilizációs és egészségügyi veszélyeket tartogatnak. A határokat meg kell védeni, az illegális bevándorlásnak megálljt kell parancsolni. Minél erősebb és stabilabb a nyugat-balkáni térség, annál hatékonyabban tudja ezt a stratégiát végrehajtani” – számolt be a találkozóról a külügyminiszer a Facebookon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában