fogolycsere

2021.11.09. 10:32

Éhségsztrájkol egy oroszországi börtönben fogva tartott amerikai

Éhségsztrájkba kezdett oroszországi börtönében Trevor Reed volt amerikai tengerészgyalogos, akit hivatalos személy elleni erőszak címén ítéltek el – közölte a családja.

Trevor Reedre tavaly nyáron szabtak ki kilencéves szabadságvesztést amiatt, hogy agresszívan lépett fel egy hangos szóváltást követően a helyszínre kiszálló rendőrökkel. A tárgyalásán Reed nem ismerte el bűnösségét, és azt állította, hogy nem is emlékszik a történtekre, mert részeg volt.

Állítása szerint a súlyos ítélet egyértelműen politikailag motivált volt. Washington abszurd színjátéknak nevezte a tárgyalást.

Reed, aki az Észak-texasi Egyetem diákja, 2019 májusában az orosz barátnője miatt és nyelvtanulási céllal költözött Oroszországba. Családja hétfő este adott ki közleményt arról, hogy

Reed éhségsztrájkot kezdett, amellyel a fogva tartása, illetve alapvető jogainak megsértése ellen akar tiltakozni.

A család azt nem közölte, hogy Reed mennyi ideig akarja folytatni a tiltakozást, de arra kérték az amerikai hatóságokat, hogy támogassák az akcióját.

Felidézték, hogy a washingtoni vezetés milyen erős reakciókat adott Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus tavasszal folytatott éhségsztrájkjára, és reményüket fejezték ki, hogy Reed tiltakozó akciója hasonlóan nagy figyelmet kap majd. Reed ítéletének kihirdetése után amerikai kommentárok utaltak arra, hogy a súlyos büntetés összefüggésben állhat egy készülő orosz-amerikai fogolycserével. Maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is utalást tett arra, hogy nyitott egy lehetséges fogolycserére, de részleteket nem közölt.

Tavaly nyáron kémkedés címén 16 évre ítélték Oroszországban Paul Whelant, egy autóalkatrészgyártó michigani cég biztonsági vezetőjét is, aki szintén az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában