Járvány

2021.11.10. 16:41

Horvátországban csak védettségi igazolással léphetnek be a képviselők a parlamentbe

Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, teszteltetniük kell magukat.

Csak a koronavírus elleni védettségi igazolással léphetnek be hétfőtől a képviselők a parlamentbe (szábor) Horvátországban – közölte Gordan Jandrokovic házelnök.

Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, teszteltetniük kell magukat. Amennyiben ezek eredménye negatív, beléphetnek az épületbe, és részt vehetnek a vitákban. Akik elutasítják a tesztelést, videolinken keresztül kapcsolódhatnak be a szábor munkájába – mondta a házelnök.

November 15-től kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint az állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, köztük az oktatási intézményekre is. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Az országban eközben továbbra is felfutóban van a járvány.

Az elmúlt 24 órában 7315 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb napi adat. A vírus okozta Covid-19 betegségben 50-en haltak meg. Kórházban 1940 beteget ápolnak, közülük 254-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 974 397-en kaptak védőoltást – a teljes lakosság 48, a felnőtt lakosság 58 százaléka -, közülük 1 831 401-en már a második adagot is felvették.

A növekvő oltakozási hajlandóság miatt, amelyet a drasztikusan emelkedő esetszámok és a magas halálozási arány váltott ki, országszerte több száz új oltópontot hoznak létre. A hétfőtől életbe lépő rendelet miatt ezer új tesztelőhelyet nyitnak. A tesztelés egyelőre ingyenes lesz azok számára, akiknek ezt a munkahelyük kötelezően előírja.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 4481 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 20 Covid-beteg halt meg. Kórházban 889 beteget ápolnak, közülük 191-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 199 515 -en kaptak védőoltást, közülük 1 126 531-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

Franz Windischard, az egészségügyi minisztérium államtitkára szerdán riasztónak nevezte a helyzetet. Mint mondta, a koronavírus-járvány okozta fokozott terhelés miatt az egészségügyi rendszer teljesítőképessége a határához közelít.

Előreláthatólag november 24-én éri el a legnagyobb megterhelés a kórházakat és az intenzív osztályokat a negyedik hullám tetőzése nyomán – mondta a miniszter a Jozef Stefan Kutatóintézetre hivatkozva, amely a kormány számára készít előrejelzéseket a járvány alakulásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában