Voks

2021.11.22. 09:34

Második fordulót kell tartani Chilében az elnökválasztáson

Második fordulót kell tartani Chilében az elnökválasztáson, a vasárnapi első fordulóból a jobboldali José Antonio Kast és a baloldali, zöld Gabriel Boric jelölt jutott tovább - közölte vasárnap este a latin-amerikai ország választási bizottsága a szavazatok több mint 85 százalékának feldolgozása után.

José Antonio Kast az első fordulóban a voksok 28 százalékát szerezte meg, míg kihívója, Gabriel Boric a szavazatok mintegy 25 százalékát. Mivel egyikük sem nyerte el a szavazatok több mint felét, így december 19-én második fordulóban kell ismét ringbe szállniuk.

 

Meglepetésként szolgált, hogy a külföldön élő Franco Parisi gazdasági szakember 13 százalékot szerzett annak ellenére, hogy a kampány egész ideje alatt egyszer sem lépett Chile területére. A másik két jelölt, a balközép Yasna Provoste és a jobbközép Sebastien Sichel is nagyjából a voksok 12 százalékát tudhatja magáénak.

 

Elemzők szerint a második fordulóban Kast és Boric igyekeznek majd megnyerni a kiesett jelöltek szavazóinak támogatását, így a mérsékelt politikusok játszhatják majd a mérleg nyelvét.

 

A kilencgyermekes José Antonio Kast főleg a bűnözés letörésével és a bevándorlásellenességgel kampányol, míg Gabriel Boric azzal, hogy leszámol a szavai szerint neoliberális gazdaságpolitikával és a kormányzati döntésekben lényegesen nagyobb szerepet kapna a környezet megóvása és az őslakosok jogai.

 

Az elnökválasztás első fordulójával egyidejűleg megválasztották a parlamenti alsóház 155 tagját, valamint a felsőház 50 szenátorából 27-et, valamint a dél-amerikai ország mind a 16 régiójának a vezetését.

 

Chile annak ellenére, hogy a régió egyik legerősebb gazdasága, jelentős társadalmi egyenlőtlenségekkel küzd. A közszolgálatatások jelentős részét privatizálták, és sokan úgy vélik, hogy elhanyagolják őket. Két éve heves tiltakozó akciók kezdődtek a neoliberális gazdasági berendezkedéssel szemben, ezek a tüntetések időnként ismételten fellángolnak.

 

A tüntetők egyik legfontosabb követelése azonban már teljesült: jelenleg egy alkotmányozó testület foglalkozik az ország új alaptörvényének kidolgozásán. A jelenlegi alkotmány még Augusto Pinochet tábornok katonai diktatúrájának (1973-1990) idejéből származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában