Járvány

2021.11.25. 15:56

Nézőpont Intézet: a harmadik oltás népszerű

A legalább egyszer beoltott polgárok 82 százaléka szándékozik felvenni a harmadik, megerősítő oltást a Nézőpont Intézet e heti kutatása szerint. A magas oltási kedv és a gyors oltakozási lehetőség vélhetően az oka annak, hogy a negyedik hullám közepén is a megkérdezettek 56 százaléka elégedett a járvány kormányzati kezelésével.

A felnőtt magyarok 78 százaléka állítja, hogy legalább egy oltást kapott, amely néhány százalékponttal több a regisztrált felnőtt átoltottak számánál, de alapvetően tükrözi a társadalmi valóságot – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb kutatásából.

Az átoltottak közel kétharmada (64 százalék), a teljes felnőtt népesség fele még csak egy vagy két oltást kapott, míg több mint harmaduk már háromszoros védettséggel rendelkezik. A járvány megfékezése szempontjából jó hír, hogy az egyszer vagy kétszer beoltottak 82 százaléka szándékozik felvenni a harmadik oltást is. 56 százalékuk egészen biztosan, további 26 százalékuk valószínűleg.

Ha a válaszaik szerint cselekednek a magyarok, az ország gyorsan védettséget szerezhet a negyedik járványhullámban is.

Az oltóanyag-bőség miatt ugyanis csak a polgárok szándékától függ, fel akarják-e venni a harmadik oltást. A jól szervezett oltáspolitika lehet az oka, hogy Magyarország azon kevés országhoz tartozik, amelynek társadalma a koronavírus-járvány második évében is elégedett a kormány koronavírus elleni intézkedéseivel. Szeptemberben, a harmadik hullámon túl a magyarok 59, jelenleg, a negyedik hullám közepén 56 százalékuk nyilatkozott így. A védelmi intézkedésekkel is a többség elégedett: a megkérdezettek 48 százaléka szerint azok megfelelően szigorúak, további 9 százalék szerint túl szigorúak, s csak a megkérdezettek 39 százaléka szeretne további szigorítást.

Világszerte érdekes és fontos vita bontakozott ki a kötelezően elrendelhető oltásokról. Augusztusban a magyarok 45, most novemberben már 51 százaléka értett egyet azzal, hogy „mindenkinek, akinek nincs egészségügyi akadálya, kötelező legyen beoltania magát a koronavírus ellen”. A kötelező oltás különösen a 60 év felettiek körében népszerű, 71 százalékuk mindenki számára kötelezővé tenné az oltás felvételét.

A kormány szempontjából különösen fontos, hogy nemcsak a járványkezelés lépéseivel, de a koronavírussal összefüggő gazdasági nehézségek kezelésével is elégedett a magyarok többsége.

Szeptemberben a megkérdezettek 54, most novemberben 55 százaléka nyilatkozott így. Ez az idei év legkedvezőbb elégedettségi adata, amely nem is annyira meglepő az adókedvezmények, a családi adóvisszatérítés, a minimálbér- és a nyugdíjemelés bejelentését követően.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában