Baloldali érdekek

2021.11.24. 16:44

Tönkreteszi és fenyegeti a gazdákat a milliárdos Bige László, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal legfőbb finanszírozója

A korábban háziőrizetben is tartott Bige a baloldal hatalomrajutásától az ellene folyó perek leállítását, és ellenfelei megbüntetését reméli.

Bige László karrierjét simlisként kezdte, majd ruhákat hamisított mielőtt a műtrágyaiparban kötött ki, ahol a baloldali kormányok segítségével gyorsan mesés vagyonra tudott szert tenni – írja az Origo. A Gyurcsány-kormány még akkor is több tízmilliárd forintos hitellel segítette a baloldali milliárdost, amikor az országot csak az IMF-hitel mentette meg az államcsődtől, korábban pedig Horn Gyula segítségével szerezte meg a Tiszamenti Vegyiműveket.

Nem is csoda, hogy most mindent megtesz annak annak érdekében, hogy a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal jusson hatalomra, hiszen akkor nem csak tovább gyarapodhat vagyona, hanem az ellene zajló nyomozásokat is leállítják.

Mint ismert, Bige Lászlóhoz tartozó Nitrogénművek cégcsoport kartellezett, vagyis Bige úgy lett egyre gazdagabb, hogy közben a gazdák tönkrementek, most pedig fenyegető üzeneteket küldözhet nekik.

Simlisként és hamisítókét kezdte karrierjét

Bige László pályafutását Romániában kezdődött, ahol két barátjával együtt Jimi Hendrix-szitanyomattal kereskedtek, később pedig sportmárkák emblémáit szitázták pólókra, amelyeket óriási mennyiségben értékesítettek, vagyis divatmárkákat hamisítottak, ezzel kerestek pénzt. 1984-ben édesanyját követve végül mégis Magyarországra költözött, annak ellenére, hogy jól ment számára a hamisításos üzlet.

Következő nagy üzlete 1986-ban kezdődött, akkor autóval hozott be használt ruhákat Magyarországra, hatalmas haszonkulccsal: a kilónként egy guldenért (akkori árfolyamon 18-19 forint) vásárolt nercbundákat háromezer forintért adta el (ez akkoriban félhavi átlagkereset volt). Érdemes megjegyezni, hogy mindezt Bige nyíltan tehette, a kommunista állam engedte a nyilvánvalóan illegális tevékenységet, hiszen ő maga a rendszer barátja volt.

A ruhaüzletben egy idő után túl nagy lett a konkurencia, ezért újabb simlis vállalkozásba fogott. Autógumikat cserélt bárányhúsra Romániában, végül műtrágyával és mosószer-alapanyagokkal kezdett el kereskedni. Majd a kommunista utódpárt választási győzelme után, a Horn-kormány alatt a romániai Caola kizárólagos forgalmazója lett, és 1996-ra már ő lett a Magyarország és Románia közötti vegyipari termékek kereskedelmével foglalkozó legnagyobb szereplő.

Út a mesés vagyonig

Bige már a 90-es években is vagyonos embernek számított, ez viszont számára nem volt elegendő, még egy szinttel feljebb akart lépni. Kapóra jött, hogy ekkor kezdődött a Tiszamenti Vegyiművek (TVM) privatizációja. Nagy nehézségek árán, a harmadszorra kiírt pályázaton – a hírek szerint az akkori miniszterelnöknél, Horn Gyulánál sikerült lobbiznia – végül az övé lett a cég.

A legnagyobb lépést azonban 2002-ben tette meg a leggazdagabbak közé kerülés felé, amikor is sikerült megszereznie a Péti Nitrogénműveket (PNM). Miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, az uniós támogatások miatt beindult a műtrágyaágazat. Bige korábban elérte, hogy a vámok védjék a konkurenciát jelentő importőröktől, ráadásul a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok intézkedései miatt a műtrágyagyártáshoz szükséges gázhoz is olcsón jutott.

A Bige Holdingnak ráadásul 2009-től gyártási monopóliuma volt, az országban nem maradt konkurens műtrágya-előállító. Mindennek köszönhetően elképesztően gazdag lett. Bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot.

Az is tisztán látszik, hogy a vörösbárónak mindig akkor ment a legjobban az üzlet, amikor baloldali kormány volt. A Gyurcsány-kormánytól több tízmilliárd forintnyi hitelt kapott még 2009-ben, pedig azokban a hónapokban az országot csak az IMF-hitel mentette meg az államcsődtől. Elmondható, hogy miközben a magyar emberek túlnyomó többségének csökkentette a kormány a fizetését, vagy éppen az utcára kerültek, addig a baloldali milliárdosnak úgy adott kölcsönt a baloldali kormány, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásáról, sőt, a baloldali milliárdos cégének még kezességet sem kellett adnia a pénzért cserébe.

Bige úgy lesz egyre gazdagabb, hogy közben tönkreteszi a gazdákat

Korábban beszámoltunk róla, hogy Október végén 14 milliárdos büntetést kapott a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása, valamint a Hőgyészi Agrokémiai Kft. és a Cargill Magyarország Zrt. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt – a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest – magasabb árakkal szembesülhettek.

Vagyis a baloldali milliárdos úgy gazdagodott meg, hogy közben megkárosította a magyar gazdákat és a fogyasztókat is.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nemrég egy videóban beszélt arról, hogy nem elég, hogy a földgáz drasztikus drágulása miatt az egekbe szöktek a műtrágyaárak, és a műtrágya-kartellezés felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és a polgároknak. Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa még fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket. Minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását – szögezte le.

Beszámoltunk róla, hogy a műtrágyák árának emelkedése jelentősen növeli a költségeket, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik. A jelentős áremelkedés miatt sokan nem tudják majd elérni a kívánt termésszintet, ez további élelmiszer-drágulást vetít előre.

„A műtrágyaárak drasztikus emelkedése az egész agráriumot megrengette. Az áremelkedésnek számos összetevője van, leginkább a nitrogéntartalmú műtrágyák előállításához nélkülözhetetlen – a költségek legnagyobb részét adó – földgáz drágulása, amely az előző év ugyanezen időszakához képest több mint tízszeres áron cserél gazdát a tőzsdén. Mindemellett a hazai piacot a műtrágya-kartellezés is megingatta, ami több tízezer gazdának és fogyasztók millióinak okozott felbecsülhetetlen károkat” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Bige támogatja a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalt

A baloldali milliárdos korábban már többször is kijelentette hogy bármilyen segítséget kész megadni ahhoz, hogy a baloldal újra hatalomra jusson. Egy másik alkalommal pedig arról beszélt, hogy annyi pénzt ad Márki-Zaynak, amennyit kér.

Tavasszal éppen házi őrizetben volt, miközben megfinanszírozta Gyurcsány Ferenc egyik volt államtitkára, Horn Gábor vezette Republikon Intézet egyik nagymintás közvélemény-kutatását.

A baloldali oligarcha valószínűleg azért támogatja a baloldalt, mert azt reméli, hogyha hatalomra kerülnek, akkor nyomást gyakorolnak majd az igazságszolgáltatásra az ellene folyó eljárások megszüntetése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában