Elfogadhatatlan szavak

2021.12.14. 20:08

Bezáratott a francia kormány egy mecsetet radikális uszító igehirdetés miatt

A belügyminisztérium úgy tudja, hogy az imám a prédikációiban elítéli "a hitetleneket" és "a nyugati társadalmakat iszlamofóbnak mutatja be, a híveket pedig a világi köztársasággal történő szakításra buzdítja, gyűlöletre uszít a homoszexuálisokkal, a zsidókkal és a keresztényekkel szemben".

A francia kormány elrendelte kedden egy gyűlöletre uszító igehirdetéseiről ismert mecset bezárását a dél-franciaországi Beauvais-ban. Az adminisztratív bezárás fél évig tarthat.

 "A mai napon elrendeltük a Beauvais-i mecset bezárását, amely teljesen elfogadhatatlan módon a keresztények, a homoszexuálisok, a zsidók ellen harcol" - jelentette ki  Gérald Darmanin belügyminiszter a Cnews hírtelevízióban.

Az illetékes Oise megye prefektúrája megerősítette, hogy tervezi a hat hónapig lehetséges bezárást, miután gyűlöletre és erőszakra uszító beszédek hangzottak el a mecsetben, és éltették a dzsihádot (az iszlám szent háborút) is. A hatóság jelezte, hogy a mecset vezetőivel tudatták a döntést, tíz nap áll rendelkezésükre reagálni.

A mecset egyik önkéntes imámja - akit már felfüggesztettek - a igehirdetések során mondta az ominózus beszédeket - jelezte az AFP francia hírügynökségnek Samim Bolaky, a mecsetet kezelő egyesület ügyvédje.

A prefektúra viszont azt állítja, hogy a mecset által alkalmi igehirdetőként bemutatott férfi valójában a hely egyik hivatalos imámja. Beszédeiben dicsőíti a dzsihádot, az iszlám vallás fundamentalista gyakorlását, valamint azt hirdeti, hogy a vallási szabályok a köztársasági törvények felett állnak.

A belügyminisztérium úgy tudja, hogy az imám a prédikációiban elítéli "a hitetleneket" és "a nyugati társadalmakat iszlamofóbnak mutatja be, a híveket pedig a világi köztársasággal történő szakításra buzdítja, gyűlöletre uszít a homoszexuálisokkal, a zsidókkal és a keresztényekkel szemben".

Az ügyvéd szerint az imám szavait kiemelték környezetükből, s az egyesület "mindig is a terrorizmus ellen küzdött, az együttélés pártján áll".

"Ez egy megbecsülésnek örvendő mecset" - jelentette ki az ügyvéd.  

A belügyminisztérium összesítése szerint az országban 2623 muzulmán imahely található, közülük 99 gyanúsítható szeparatizmussal. A tárca szerint valamennyit ellenőrizték az elmúlt hónapokban.

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy 36 imahelyen szigorúan betartották a köztársasági törvényeket, 21 hely jelenleg zárva tart, adminisztratív vagy jogi döntés alapján, illetve felújítási munkálatok miatt. Hat helyen pedig vizsgálatok folynak az esetleges végleges bezárást illetően, a szeparatizmus elleni törvény alapján.

A francia parlament júliusban fogadta el a radikális iszlám elleni törvénytervezetet, amelyről hét hónapon keresztül vitázott a nemzetgyűlés és a szenátus. A 2015 januárjában kezdődött dzsihadista merényletek óta az iszlám vallás megszervezésének kérdése, illetve a radikális iszlám visszaszorítása állandó téma a francia közéletben. A kormány a törvény alapján elsősorban technikai eszközökkel kívánja az állam és a közélet világnézeti semlegességét megerősíteni.

A szabályok közül az egyik legfontosabb, hogy minden, állami támogatást élvező egyesületnek el kell magát köteleznie "a köztársaság értékei és elvei mellett". A 10 ezer euró feletti külföldi adományokat be kell jelenteni az adóhivatalnak. Ennek célja a külföldi fenntartású mecsetek jobb ellenőrzése.

Külön passzus foglalkozik az illegális egyesületi iskolák elleni küzdelemmel, és három éves kortól minden gyereknek kötelezővé teszi az óvodába járást, amely alól csakis a gyermek betegsége vagy a család speciális helyzete jelenthet kivételt, nagyon korlátozott módon. Az új törvény megszigorította az olyan, elsősorban vallási alapítványi iskolák ellenőrzését is, amelyek nem a kötelező közoktatási programot követik, továbbá büntetni rendeli a szüzességi igazolást kiállító orvosokat, és megerősíti a poligámia és a kényszerházasság elleni intézkedéseket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában