Rafale-üzlet

2021.12.06. 16:38

Irán a Öböl-térség destabilizálásával vádolja Franciaországot

Irán a Perzsa(Arab)-öböl destabilizálásával vádolta meg Franciaországot hétfőn, arra hivatkozva, hogy Párizs fegyvereket ad el a térségben Teherán vetélytársainak.

– Nem szabad figyelmen kívül hagyni Franciaország szerepét a térség destabilizálásában – jelentette ki Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő.

Franciaország pénteken 14 milliárd eurós szerződést írt alá Dubajban az Egyesült Arab Emírségekkel nyolcvan Rafale típusú szuperszonikus vadászbombázó repülőgép eladásáról.

– Elvárjuk, hogy Franciaország tanúsítson felelősebb magatartást. Térségünk militarizálása elfogadhatatlan, és az eladott fegyverek jelentik az általunk tapasztalt problémák forrását – tette hozzá Hatibzadeh.

– Az Öböl-menti arab országokkal több tízmilliárd dollár értékű fegyverüzletet kötnek, miközben rendszeres tanácskozásokat hívnak össze a mi rakétáink miatt – fogalmazott a szóvivő. Az elmúlt hónapban

az Egyesült Államok és európai szövetségesei bírálták Iránt, mert ballisztikus rakétákat és drónokat bocsát a baráti milíciák rendelkezésére.

Hatibzadeh emellett elutasította, hogy Franciaország felszólította a térségbeli országokat, fogjanak össze, hogy előmozdítsák az iráni atomdossziéról szóló megbeszéléseket.

– Nem kezelhetjük különállóként a nukleáris kérdést és a regionális kérdést, és

nem haladhatunk térségbeli barátaink összefogása nélkül

– hangsúlyozta korábban Emmanuel Macron francia elnök.

– Franciaország jól tudja, hogy ezeknek a kijelentéseknek sem jogi, sem racionális alapjuk nincsen – vágott vissza az iráni külügyi szóvivő.

A 2015-ös iráni atomalku megmentését célzó tárgyalások november 29-én kezdődtek újra. Az atomalkuban Irán vállalta, hogy az ellene elrendelt szankciók fokozatos feloldásáért cserében korlátozza atomtevékenységeit. A nemzetközi szerződés azt követően került válságos helyzetbe, hogy Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a megállapodást, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Válaszul Teherán is fokozatosan elállt a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában