Gondatlanság

2021.12.02. 06:53

Megkezdődött a per a 242 halálos áldozatot követelő brazil diszkótűz ügyében

A több száz halálos áldozat mellett több mint száz sérült is volt a kilenc évvel ezelőtti tragédiában.

A Porto Alegrében zajló pernek négy vádlottja van, a diszkó két üzemeltetője és két zenész, akik a vizsgálatok szerint a tüzet okozták színpadi pirotechnikai eszközökkel gondatlanságból.

A katasztrófa 2013. január 27-én következett be Santa Maria város Kiss nevű szórakozóhelyén, ahol egyetemi hallgatók tartottak ünnepi összejövetelt. A zenekar által használt pirotechnikai eszközből szikrák pattogtak ki a plafonig, és meggyújtották a mennyezeti hangszigetelő műanyag habot. A tűz gyors tovaterjedése miatt pánik tört ki. Az áldozatok nagyobb része füstmérgezésben megfulladt vagy megégett, másokat agyontapostak.

A vizsgálat során megállapították, hogy a tűzjelzők és a tűzoltókészülékek nagy része nem működött, a menekülési útvonalakat nem jelölték kellő alapossággal, és a több száz fős tömegnek mindössze két ajtón lehetett kimenekülnie az épületből.

A zenészeket azért is felelőssé teszik, mert anélkül menekültek el a helyszínről, hogy felhívták volna a közönség figyelmét a veszélyre.

A diszkó üzemeltetőit a megengedett létszám túllépésével és a gyúlékony anyag burkolatként való alkalmazásával is vádolják.

A per várhatóan két hét múlva fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában