Büntetőeljárások

2022.01.01. 09:19

A Fenyő-gyilkosság miatti per is ítélettel zárulhat 2022-ben

Több, nagy közérdeklődésre számot tartó büntetőeljárás is lezárulhat az újévben elsőfokon. Így, ha nem jön közbe semmi rendkívüli, ősszel ítélet lehet a Fenyő-gyilkosság ügyében csakúgy, mint a volt fővárosi főügyész perében.

Egy sor, nagy közérdeklődésre számottartó büntetőeljárás fejeződhet be elsőfokon a bíróságokon 2022-ben. A Fenyő-ügy mellett pont kerülhet a volt főügyész, a VV Fanni-gyilkosság, a Hableány-katasztrófa, az ismét emberöléssel vádolt rendőrgyilkos, a radikalizálódott magyar iszlamista ügy miatti elsőfokú eljárásokra - írja a Magyar Nemzet.

Ki ölette meg Fenyőt?

Huszonnégy évvel Fenyő János meggyilkolása után legkorábban idén őszre várható, hogy a Fővárosi Törvényszéken ítéletet hirdetnek a Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen felbújtásért zajló büntetőperben. A bizonyítási eljárás januárban a tanúk meghallgatásával ütemezetten tovább folytatódik. Kétszáz tanú, szakértő meghallgatását tűzte ki a bíróság, utána még a védelem tanúit, szakértőit is meg kell hallgatni, majd jöhetnek a perbeszédek és az ítélet.

Ismert, Gyárfás Tamást, volt úszóelnököt, tévéproducert azzal vádolja az ügyészség, hogy felbújtotta az alvilág közismert figuráját, Portik Tamást, ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő János médiavállalkozót.

Fenyőt 1998-ban Jozef Rohác lőtte le a nyílt utcán, az autójában, a szlovák gyilkos életfogytiglani fegyházat kapott ezért és az Aranykéz utcai robbantásért. 

Portikot Prisztás József 1996-os meggyilkoltatása és Boros Tamás Aranykéz utcai 1998-as megöletése miatt összesen 28 év fegyházra ítélték jogerősen. Jelenleg a Fenyő-ügy mellett még egy összevont ügyben ítélkeznek felette. Azzal vádolják, hogy 1999-ben ő ölette meg fiatalkori bűntársát, Gyüre Józsefet, valamint az ehhez az ügyhöz összevont másik ügyben a vád szerint ő lövetett rá Lakatos Csaba ügetőhajtóra, Lakatos túlélte a merényletet. A lövész Tanyi Györgyöt 11 év fegyházra ítélték tettéért, és a perben elmondta: Portik bízta meg a merénylettel. 

Gyárfás tagadja, hogy ő ölette volna meg Fenyőt. Portik eddig minden ügyében tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, ezúttal is így van.

Volt főügyész vádlott

A Fenyő-ügy mellékszála a volt fővárosi főügyész, volt fővárosi fellebbviteli főügyész Ihász Sándor büntetőügye. Az eljárás márciusban folytatódik, amikor a tervek szerint tanúként hallgatják meg majd Gyárfás Tamás feleségét, valamint Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredest, aki a Fenyő-gyilkosság ügyében a kezdetektől Gyárfás Tamás érintettségére utalt.

Az iratismertetésre, a perbeszédekre csak ezután kerülhet sor, így az elsőfokú ítélet kihirdetése legkorábban az országgyűlési választás időszakára várható.

Ám még ez is csúszhat, ha újabb bizonyítási indítvány lesz akár a vádlott vagy a védelem, akár a vád képviselője, illetve a bíróság részéről.

A vád lényege szerint Ihász Sándor – a Fenyő-gyilkosság egyik felbujtójaként megvádolt – Gyárfás ­Tamás családi barátjaként 2017-ben átvette Gyárfástól a Fenyő-üggyel kapcsolatos hangfelvétel leiratát, azt azonban nem továbbította a hatóságoknak, pedig tudnia kellett, hogy az bizonyíték lehet az éppen újraindult nyomozásban. Az ügy háttere, hogy egy szlovákiai férfi évekkel azelőtt rögzített hanganyagok leiratainak a segítségével megpróbálta megzsarolni Gyárfást. Az iratok Portik Tamás egykori olajbűnöző és Gyárfás beszélgetéseinek a kivonatos verzióját tartalmazták.

A sportvezető nem tett azonnal feljelentést, hanem elment barátjához, Ihász Sándorhoz, illetve Horváth Andráshoz, a 90-es évek leszámolásos ügyeinek felderítését irányító miniszteri biztoshoz. Ihász átvette tőle az anyagokat, de nem továbbította a szóban forgó dokumentumokat: Horváth ezeket meg sem kapta.

Terrorra készülhetett a magyar iszlamista

A december 15-i előkészítő ülésen a 22 éves egyetemista, V. Kende nem ismerte be, hogy terrorcselekményeket tervezgetett. Azt azonban nem vitatta, hogy a világhálón kapcsolatot tartott radikálisokkal.

Februárban zárt ajtók mögött kezdődik a bizonyítási eljárás; ha az eddigi ütemben tart az eljárás, még idén elsőfokú ítélet várható.

A vádirat szerint a vádlott felvette az iszlám vallást, és titokban az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Az interneten radikális iszlamista és terrorcselekményekkel kapcsolatos tartalmakra keresett rá, valamint különböző online felületeken bombakészítésről, terrorcselekmények elkövetéséről beszélgetett ismeretlen személyekkel. Ezenfelül megkezdte egy házi készítésű szöges csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését is. A vádlott az egyik chatpartnerével több helyszínen, egy időben elkövetett terrormerényleteket tervezett Budapesten és vidéken.

Ismeretes, a nyomozati anyagok szerint V. Kende a siófoki sétányon tervezett tömegbe hajtani egy gépjárművel, míg Budapesten, a labdarúgó Eb időpontjában robbantásokat tervezett.

Ítélet, holttest nélkül

Az úgynevezett VV Fanni-ügyben a helyszíni bejárások lezárultak, és decemberben tanúmeghallgatással folytatódott a bizonyítási eljárás, majd idén, év elején perbeszédek és határozathozatal várhatók benne.

A valóságshowból közismert lány megölésével a dunaújvárosi B. Lászlót vádolja az ügyészség.

A vádirat lényege szerint B. Lászlónak a vádbeli időszakban állandó munkahelye, rendszeres jövedelme nem volt, miközben jelentős tartozásokat halmozott fel. A vádlott egy ismerősén keresztül tudomást szerzett a prostituáltként dolgozó VV Fanni jó anyagi helyzetéről, jelentős bevételeiről, illetve a lakásán felhalmozott nagyobb mennyiségű készpénzről. Ennek hatására elhatározta, hogy a lánytól megkísérel pénzt szerezni, azonban VV Fanni elzárkózott a személyes találkozótól. Mivel a vádlottnak továbbra is sürgősen pénzre volt szüksége, ezért úgy döntött, hogy akár erőszakos úton is pénzt szerez a nőtől. A vádirat szerint 2017. november 20-án este – miután VV Fanni beengedte a lakásába – B. László az ott lévő értékek megszerzése érdekében ismeretlen módon – de akár VV Fanni halálába belenyugodva – bántalmazta a nőt. A fellelt értékeket és a magatehetetlen sértettet gépkocsijával elszállította a helyszínről. A vád szerint a bántalmazás következtében elhunyt nő holttestét a vádlott összekötözte és egy nehezéket erősített rá, majd azzal együtt a Dunába dobta.

A holttest nem került elő azóta sem. B. pedig tagadja, hogy megölte volna VV Fannit, csak annyit ismer be, amit rá tudnak bizonyítani.

Ítélet előtt a Hableány-katasztrófa ügye

Decemberben a 2019-es hajókatasztrófa dél-koreai túlélőit hallgatta meg a bíróság távközlési rendszeren keresztül. Az ügyben március 31-én tartják a következő tárgyalást; ezt a tárgyalási ütemet tartva év végére várható elsőfokú ítélethirdetés.

Ismert, a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a magyar Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát. Jurij Csaplinszkijt az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. 

A tragédiával kapcsolatban egy másik eljárás is indult: a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó, a Viking Idun ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Ismét ölhetett a rendőrgyilkos

Távmeghallgatással folytatták decemberben a rendőrgyilkosként hírhedtté vált Németh István ellen újabb kegyetlen emberölés miatt indult pert. Németh tagadja, hogy ő gyújtotta volna fel a hajléktalant, aki halálra égett, és azt sem ismeri el, hogy gyerekeit megerőszakolta volna.

A vádiratban életfogytiglani fegyház kiszabását indítványozta az ügyészség, ám valószínűleg – ha bizonyítottnak találják a gyilkosságot – tényleges életfogytiglani lehet a büntetés. Németh ugyanis feltételesen volt szabadlábon a vádbeli időszakban.

Még 2000-ben szakították félbe feltételesen az 1980-ban rendőrgyilkosságért és további egy ember megöléséért kapott életfogytiglani szabadságvesztésének letöltését, ami akkor 25 évet jelentett. A fegyházban úgy tűnt, megtért, állítólag kitanult kántornak, semmilyen gond nem volt vele, így húsz év letöltése után feltételesen szabadulhatott. A vádbeli időszakban, 2008-ban Németh maga is egy XII. kerületi hajléktalantanyán élt az élettársával. Tanúvallomások szólnak arról, hogy a későbbi áldozat talált egy tárcát tele pénzzel, amit visszaszolgáltatott a jogos tulajdonosának, és ezért tízezer forint jutalmat kapott. Németh tudott erről, és zokon vette, hogy a hajléktalantársa nem adott neki a pénzből. Ezért egy üvegből lelocsolta éghető folyadékkal, amit lángra lobbantott. A szerencsétlen férfi két nap múlva belehalt súlyos égési sérüléseibe. Németh lebukásához állítólag saját maga szószátyársága is hozzájárult, az egri börtönben elkotyogta zárkatársának, hogy mit tett Budapesten.

Németh egy másik ügyben is vádlott. Az Egri Törvényszéken, a sértettek személyiségi jogait védendő zárt ülésen tárgyalják a megdöbbentő esetet. Ebben az ügyben azzal vádolják, hogy saját és nevelt gyermekét használta szexuális tárgyként.

Borítókép: Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető távozik az előkészítő ülésről ügyvédje, Zamecsnik Péter társaságában a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 12-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában