Költségvetési vita

2022.01.30. 13:33

Előrehozott parlamenti választások kezdődnek Portugáliában

Az előrejelzések António Costa miniszterelnök Szocialista Pártjának (PS) szűk győzelmét jósolják.

Előrehozott parlamenti választások kezdődnek vasárnap Portugáliában.

A több mint 10 milliós országban azért járulnak urnákhoz a választók, mert a törvényhozás októberben elutasította a kisebbségi kormány idei költségvetését.

Az előrejelzések António Costa miniszterelnök Szocialista Pártjának (PS) szűk győzelmét jósolják. Rui Fernando da Silva Rio, a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt, a konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője ugyanakkor fordulatban reménykedik. A közvélemény-kutatások szerint a PSD ugyanis 33 százalékos támogatottságával 3 ponttal van lemaradva a PS mögött.

Costa, aki 2015 óta van hatalmon, két kisebb baloldali párt támogatásával vezette kisebbségi kormányát. A legutóbbi, 2019 őszén tartott választáson pártja a szavazatok 36,3 százalékát szerezte meg, így a 230 parlamenti helyből 108 lett a párté.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök november elején új választásokat írt ki, miután a parlament elutasította a kormány 2022-es költségvetési tervezetét.

A konzervatív ellenzék mellett a Costát évek óta támogató baloldali pártok is egyhangúlag a költségvetés ellen szavaztak. A Baloldali Tömb (BE), a zöldek és a kommunista párt által alkotott Egységes Demokrata Koalíció (CDU) több közkiadást követelt. Ez a két tömörülés összesen mintegy hét százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Címkék#portugália

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában