Segítség

2022.01.27. 16:34

Soltész Miklós iskolafelújítási támogatások adománylevelét adta át Székelyföldön

Az adománylevelet mindkét helyszínen az épületek tulajdonosának, a római katolikus egyháznak a képviselője, Kerekes László segédpüspök vette át.

Iskolafelújítási támogatások adománylevelét adta át Székelyföldön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Amint az államtitkár az MTI-vel közölte: Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály Műszaki Szakközépiskola katolikus egyházi tulajdonban levő épületének felújítását 245 millió forinttal támogatja a magyar kormány, Székelyudvarhelyen pedig a Tamási Áron Gimnázium épületeinek a felújításához nyújt 720 millió forintos támogatást.

Az adománylevelet mindkét helyszínen az épületek tulajdonosának, a római katolikus egyháznak a képviselője, Kerekes László segédpüspök vette át.

Soltész Miklós a székelyudvarhelyi ceremónia után az MTI-nek elmondta: a gyergyószentmiklósi iskolafelújítást már korábban is támogatták 67 millió forinttal. Abból a pinceszintet és a tetőt újították meg. A mostani támogatásból folytatják a tetővel kapcsolatos munkálatokat, megújítják az épület utcai homlokzatát, és kicserélik a nyílászárókat.

Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium központi főépületét már korábban felújították a magyar állam 1,5 milliárd forintos támogatásából. A mostani 720 millió forintos támogatásból az elemi osztályokat befogadó melléképület már megkezdett felújítását fejezik be, és elkezdik a tanintézet kollégiumának a tatarozását.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a beruházások egyaránt fontosak a székelyföldi római katolikus közösségnek és a két városnak, hiszen mind Gyergyószentmiklóson, mind Székelyudvarhelyen főtéri épületek szépülnek meg. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy a román államnak is haszna származik belőlük, hiszen romániai vállalatok, szakemberek végzik el a munkát, az általuk befizetett adó pedig a román államkasszába jut. Az államtitkár hozzátette, az átadott támogatói okirat tartalmazza, hogy napokon belül átutalják a támogatási összeget, és mindkét helyszínen folytatódhat a beruházás.

Soltész Miklós az MTI-nek elmondta: a két ceremónia során arra buzdította a magyar állampolgársággal is rendelkező székelyföldi magyarokat, hogy regisztráljanak a magyarországi választói névjegyzékbe, és adják le szavazatukat az áprilisi parlamenti választásokon.

"Lelkiismeretük szerint döntsenek azok mellett akik kiállnak értük, azokkal szemben, akik megtagadják őket" - fogalmazott Soltész Miklós államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában