Mindenre felkészülve

2022.02.25. 18:30

A keleti országrészbe átcsoportosított katonák kettős feladatot látnak el

A katonák humanitárius feladatokat is ellátnak e mellett pedig garantálják, hogy Magyarország területére ne sodródjanak át fegyveresek - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A keleti országrészbe átcsoportosított egységek kettős, humanitárius és katonai feladatot látnak el - jelentette ki a honvédelmi miniszer pénteken Szentesen.

Benkő Tibor azt követően, hogy szemlét tartott a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Debrecen és Hajdúhadház térségébe induló egységeinél, újságíróknak azt mondta, a katonák humanitárius feladatként segítik a rendőrség, illetve a Belügyminisztérium munkáját, a Magyarországra menekülők fogadását, elhelyezését, a róluk való gondoskodást.

A katonai készenlét pedig garantálja azt, hogy Magyarország területére ne sodródjanak át fegyveresek - közölte a miniszer.

Benkő Tibor hangsúlyozta, Magyarország a NATO tagjaként önerőből, nemzeti szinten oldja meg azt a feladatot, melyet más országok nemzetközi szinten próbálnak ellátni.

Leszögezte, a NATO nagyra értékeli, hogy a magyar katonák képesek az országbiztosítási feladatot önállóan ellátni. Mint mondta, csütörtökön a NATO védelmi minisztereinek megbeszélésén elismerően szóltak a magyar katonák felkészültségéről.

A miniszter úgy fogalmazott, nem lehet tudni, hogy az orosz agresszió mekkora területet érint, de minden eshetőségre készen kell állni.

 

Nem kell megijedni, pánikba esni az ország keleti felében sem. Arra az esetre, ha a háborús helyzet még inkább nyugatra tolódva közelebb kerül Magyarország határaihoz, a NATO-val egyeztetve elkészültek a tervek. A szükséges katonai képességeket Magyarország tovább tudja erősíteni önállóan vagy nemzetközi együttműködéssel - mondta Benkő Tibor.

 

A honvédelmi tárca vezetője kifejtette, a szárazföldi és légi felderítők már megkezdték munkájukat, az előkészítő erők megérkeztek a keleti országrészbe, a harcoló és a kiszolgáló, támogató erők átcsoportosítása jelenleg is zajlik. A kötelékek zöme vasárnapig megérkezik célállomására. Amennyiben a helyzet rosszabbra fordul, újabb erőket csoportosíthatnak át.

 

A miniszter kitért arra: fel kell készülni, hogy az ukrajnai mozgósítás miatt egyesek a zöldhatáron keresztül kívánnak magyar területre lépni. A katonák feladata a rendőri munka segítése. Előfordulhat olyan eset is, hogy menekülő katonák technikával vagy saját fegyverükkel érkeznek Magyarországra - mondta.

Borítókép: Antal László ezredes, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b2) koszorút helyeznek el Szentesen a I. világháborús emlékműnél 2022. február 25-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában