Ízléstelenség

2022.02.23. 19:14

A kommunizmus áldozatainak emléknapján ünnepelteti magát Márki-Zay Péter

Keresve is nehéz lenne olyan családot találni hazánkban, amelyet nem sújtott valamilyen módon az egykori kommunista diktatúra: február 25-én a rezsim áldozataira emlékezünk. A baloldal miniszterelnök-jelöltje Hódmezővásárhelyre egy nagyszabású rendezvényt szervez erre a napra, azonban szó sincs megemlékezésről. Márki-Zay saját első győzelmének évfordulóját ünnepli meg a szülővárosában. Nem ez az első eset, hogy a politikus az alkalomhoz nem éppen illendő módon, ízléstelenül nyilvánul meg.

Szeretettel hívom meg a kedves vásárhelyieket és az érdeklődőket a Szabadság ünnepére, visszaemlékező zenés és vidám estünkre, polgármesterünk emlékbeszédére és az azt követő kötetlen retro partyra

– így invitálja követőit Márki-Zay Péter mozgalmának vezetője február 25-ére, a kommunizmus áldozatainak emléknapjára Hódmezővásárhelyre. Amíg a kormány és a városok többsége megemlékezéseket, csendes gyertyagyújtásokat és koszorúzásokat tart ezen a napon, addig Márki-Zay a 2018-as polgármesterré választását ünnepli meg Hódmezővásárhelyen a nagyszabású rendezvénnyel: lesz élő Charlie koncert, fellép a Megasztárból ismertté vált Szíj Melinda, de humorest is lesz a vásárhelyi Szent István téren – írja a Magyar Nemzet.

 

Több mint száz millió áldozat

 

Keresve is nehéz lenne olyan családot találni hazánkban, akiket nem sújtott valamilyen módon az egykori kommunista diktatúra: február 25-én a rezsim áldozataira emlékezünk. A kommunista diktatúrák világszerte egyébként több mint 100 millió ember életét követelték, a számokat pontosan a mai napig nem lehet megállapítani. A Terror Háza kutatói szerint 1945 és 1989 között több mint 70 ezer embert börtönöztek be politikai okokból Magyarországon, és a „háborús bűnösöket” nem számítva, az 1956-os megtorlás áldozataival együtt 714 embert végeztek ki. A Szovjetunióban összesen 65 ezer magyar gulágáldozatot tartanak nyilván, ám ebben az elborzasztó számban még nem szerepelnek a járványokban, a tranzittáborokban és az odavezető út során elhalálozottak. Magyar történészek becslése szerint a szovjet kényszermunkatáborokba elhurcolt mintegy 600 ezer magyar közül minden harmadik, vagyis 200 ezer honfitársunk életét vesztette.

 

A kommunistákat is képviselik

Márki-Zay rendezvénye kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a politikus nemrégiben bejelentette: az összefogásban a kommunistákat és a fasisztákat is képviselik.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje néhány hete, a jobbikos Steinmetz Ádámmal Fonyódon tartott fórumán arról értekezett, hogy nem tudja követni Orbán Viktor „politikai irányváltásait”, ezért a szivárványkoalícióban ők külön képviseletet tartanak egyes ideológiáknak: De azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette ezután azt is, hogy „gerinces emberként mindenki megtarthatja a saját világnézetét”.

 

Nem az első eset

 

Nem ez az első eset, hogy a politikus nem éppen az alkalomhoz illendő módon nyilvánul meg. A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje Trianon századik évfordulóján például ízléstelen humorizálással próbálkozott közönsége előtt: megkísérelt párhuzamot vonni a magyarság sorstragédiája és Michael Jackson között.

Megígértem egy beharangozóban, hogy elmondom önöknek, mi köze van ­Michael Jacksonnak Trianonhoz, úgyhogy nem szeretnék adós maradni ezzel a hasonlattal, annak ellenére, hogy egy ilyen magasztos ünnepen ez egy profán hasonlat, ez egy vicc. Szokták mondani, hogy Amerikában minden lehetséges, bárkiből bármi lehet. És erre példa Michael Jackson, aki szegény néger kisfiúként született és gazdag fehér nőként halt meg

– magyarázta Márki-Zay Péter a békediktátum általa vélt üzenetét Trianon centenáriuma alkalmából tartott megemlékezésen Hódmezővásárhelyen, ünnepnek nevezve nemzetünk gyásznapját.

Borítókép: A Facebook esemény borítóképe. Forrás: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában